Julia Child

15. avgusta 1912  se je v Pasadeni (Kalifornija) rodila Julia Carolyn Child, ki je uspela s kuharskimi knjigami ter nastopanjem v televizijskih oddajah. Znana je postala predvsem z delom Mastering the Art of French Cooking, ko je ameriškemu občinstvu predstavila francosko kuho. 

Julia se je rodila kot prvi otrok v družini Johna McWilliansa mlajšega ter Julie Carolyn Weston. V času šolanja se je ukvarjala s športom, predvsem tenisom, golfom in košarko, pri kateri je bila uspešna tudi zaradi svoje višine, 1,88 m. V času študija se je ukvarjala predvsem z angleškim jezikom ter zgodovino, s kuhanjem se je srečevala redko – saj si je družina lahko privoščila kuharico, od katere pa se Childova veščine ni naučila. Za kuho se je navdušila šele, ko je spoznala svojega moža, ki je prihajal iz družine, v kateri je hrana igrala pomembno vlogo. Po končanem šolanju se je zaposlila pri oglaševalskem pdojetju W. & J. Sloane.

Moža je spoznala med druge svetovno vojno, ko sta oba delala pri OSS (Office of Strategic Services). Poročila sta se leto po koncu vojne ter se preselila v Washington, D. C. Zaradi moževe službe sta se leta 1948 preselila v Pariz, kjer se je pričelo njeno kuharsko ustvarjanje. Obiskovala je priznano kuharsko šolo Le Cordon Blue, kasneje pa se je izobraževala tudi pri Maxu Bugnardu, pridružila pa se je tudi ženskemu kuharskemu društvu Le Cerlce des Gourmettes. Tu je spoznala Simone Beck ter Luisette Bertholle, s katerima se je lotila pisanja kuharske knjige o francoski kuhi, ki bi bila namenjena Američanom. Ko je knjiga leta 1961 izšla, je postala izredno priljubljena – predvsem zaradi nazornega prikaza postopkov priprave. Childova je svoje kuharske veščine z občinstvom delila tudi preko televizije, in sicer kuharske oddaje The French Chef. Uspela je tudi s kasnejšimi knjigami ter šovi,  kritika John in Karen Hess pa sta ji očitala predvsem zamenjavo originalnih sestavin z nadomestnimi komercialnimi produkti. S tem se je namreč želela približati ameriškim jedcem. Childova je za svoje delo prejela številne nagrade, zaradi odpovedi ledvic pa je umrla 13. avgusta 2004, tudi njen zadnji obrok je bil v slogu njenega ustvarjanja – francoska čebulna juha.

Up Next

Related Posts