Karel Drzni

10. novembra 1433 se je v Dijonu rodil Karel Drzni, vojvoda Burgundije, ki si je prizadeval za samostojnost in celovitost dežele –  tako je moderniziral upravo ter vojsko. Prizadevanja za vzpostavitev kraljevine pa so mu spodletela. 

Željo po oblikovanju državne politike mu je privzgojil oče, Filip Dobri, ki je nekaj časa v Burgundiji gostil Ludvika XI. Francoskega, saj je bil v sporu z očetom – francoskim kraljem. Ko je ta umrl, se je burgundski gost vrnil na dvor in prevzel vladanje, ki pa je bilo centralno naravnano. Pričel je kupovati zemljo, da bi povečal vladarsko moč, kar pa je bilo v nasprotju z idejami Karla Drznega, ki si je želel močne burgundske države. Posledično se je pridružil Ligi splošne blaginje, ki so jo vodili plemiči  v uporu proti kraljevi politiki. Prevzel je vodenje organizacije ter se z Ludvikom XI. zapletel v vojaške spopade, v katerih je trpelo predvsem ljudstvo. Karlove enote so tako npr. požgale ter pomorile mesto Dinant, saj so si prebivalci drznili sramotiti njegovo podobo.

Ker so se odnosi s francoskim kraljem zaostrovali, je zavezništvo sklenil z Angleži, kar je potrdil s tem, ko se je poročil s sestro angleškega kralja Edvarda IV. Slednji je v Burgundijo pribežal, ko ga je s prestola vrgel odstavljeni angleški kralj Henrik VI. S pomočjo Karla Drznega se je Edvard IV. ponovno vrnil na angleški prestol. S takšnimi dejanji si je želel pridobiti pomoč pri osnovanju naziva kralja Burgundije. Tako so pogajanja o poroki njegove hčerke s sinom habsburškega cesarja Friderika III. vsebovale tudi zahteve po imenovanju Burgundije za kraljevino. Do tega bi skoraj prišlo novembra 1473, ko se je Karel, pripravljen na kronanje, odpravil v Trier. Tu mu Friderik III. želji ni ugodil in je brez pojasnila mesto zapustil. Dogodek je naznanil upad Karlove moči, ki jo je dotolkel upor proti burgundski oblasti v Lotaringiji. V želji po povrnitvi oblasti je Karel Drzni oblegal izgubljeno mesto Nancy, kjer je v bitki padel.

Čeprav je bil Karel poročen trikrat, je bila njegova edina potomka Marija, hči iz prvega zakona s Katarino de Valois. Hči se je po dogovoru s Friderikom III. poročila z njegovim sinom in edinim dedičem Habsburžanov – Maksimilijanom I. Habsburškim.

Up Next

Related Posts