Katharine Hepburn

12. maja 1907 se je rodila ameriška filmska, gledališka in televizijska igralka Katharine Hepburn. 

Katharine Houghton Hepburn je bila rojena 12. maja 1907, v mestu Hartford, v zvezni državi Connecticut. Njena mama je bila politična aktivistka Katharine Martha Houghton, njen oče pa urolog dr. Thomas Norval Hepburn. Liberalna družina je spodbujala mlado Katharine, da jasno izraža svoje mnenje in sodeluje s svetom v čim večji meri. Sreča družinskega življenja se je za Hepburnove tragično končala leta 1921, ko je Katharine našla svojega starejšega brata Toma mrtvega. V svoji sobi je storil samomor in se obesil. Izguba ljubljenega brata je Katharine popolnoma spremenila in šokirala. Za nekaj let se je umaknila v osamo.

Portret Katharine Hepburn in njeni štirje Oskarji.Na srečo vseh ljubiteljev zlatega hollywoodskega filma, pa je Katharine Hepburn premagala to veliko tragedijo iz otroštva in postala ena največjih legend v zgodovini ameriške kinematografije. Tekom več kot šest desetletij aktivnega delovanja v Hollywoodu, je pridobila dvanajst nominacij za oskarja in hkrati osvojila kar štiri oskarje za najboljšo igralko. Še danes nosi rekord igralke, največkrat nagrajene z  oskarjem, pri številu nominacij pa jo prekaša edinole Meryl Streep, ki je bila nominirana petnajstkrat. Osvojila pa je tudi nagrado emmy, in sicer leta 1975 za glavno vlogo v televizijskem filmu Love Among the Ruins, kjer je zaigrala poleg Laurenca Olivierja.

V igro se je zaljubila med študijem na univerzi za ženske “Bryn Mawr Collage” v bližini Philadelphie.

Po končanem študiju leta 1928  je pridobila diplomo iz zgodovine, vendar se je raje posvetila igri in naslednjih nekaj let preživela na odrskih deskah v New Yorku in okolici ter se pojavljala v produkcijah na Broadwayu in tudi izven Broadwaya.

Veliki prelom je dobila, ko so jo iskalci talenta opazili na broadwayskih odrih in jo povabili na avdicijo za vlogo v filmu A Bill of Divorcement. Vlogo je dobila in njena kariera na filmskih in televizijskih platnih se je začela. Film A Bill of Divorcement je postal velik hit in filmski studio “RKO Radio Pictures” je s Katharine podpisal donosno dolgoročno pogodbo.

Prvega oskarja je osvojila le leto po podpisu pogodbe, in sicer za nastop v filmu Morning Glory. Kmalu zatem je na velikem platnu zaigrala v adaptaciji romana Male ženske (Little Women). Vloga lika Jo ji je prinesla veliko pohval in prepoznavnost po celem svetu.

Nekonvencionalna hollywoodska zvezdnica Katharine.Kljub velikemu igralskemu talentu je Hollywood začel kritizirati njen nekonvencionalni odnos in močno osebnost. Ni želela igrati vlog hollywoodskih starlet in stalno nositi ličil, prav tako ni rada dajala intervjujev in ni uživala v soju medijske pozornosti. Ko ji je oddelek za kostumografijo filmskega studia RKO  odvzel njene obleke (bili so mnenja, da je njen stil preveč neotesan in moški) je Katharine protestno hodila naokoli po studiu samo v spodnjem perilu, dokler svoje garderobe ni dobila nazaj.

Vedno je govorila: “Če živiš po pravilih, zamudiš vso zabavo.” Kot prava umetnica in nekonvencionalna hollywoodska zvezdnica se je trudila izogniti medijski prepoznavnosti in slavi večino svojega življenja.

Plakat za film The Philadelphia Story iz leta 1940.V poznih 30. letih je zaigrala v nekaterih prilubljenih komedijah. Najbolj opazna je zagotovo komedija Bringing Up Baby iz leta 1938, v kateri je zaigrala skupaj z Caryem Grantom. V tem času pa se je začela pojavljati tudi v nekaterih neuspešnih filmih, zato so jo kmalu začeli označevati kot “strup kinematografskih blagajn” (“box-office poison”). Razdrla je pogodbo s filmskim studiem “RKO” in se vrnila na gledališke odre. Na Broadwayu se je pojavila v vlogi Tracy Lord v gledališki predstavi The Philadelphia Story, ki pa ji je prinesla veliko pozitivnih kritik. Pisatelj Philip Barry je omenjeno vlogo napisal prav zanjo in tako kritiki kot občinstvo so bili nad njenim nastopom v tej vlogi navdušeni. Katharine je za zgodbo kupila filmske pravice in se odpravila nazaj v Hollywood, kjer jih je prodala filmskemu studiu MGM pod pogojem, da bo prav ona glavna zvezda v filmu. S to potezo pa je ponovno vzpostavila svojo filmsko kariero in množično priljubljenost.

Film iz leta 1940, v katerem sta poleg Katharine zaigrala tudi Cary Grant in Jimmy Stewart, si je prislužil več nominacij za oskarja.

Katharine Hepburn in Spencer Tracy.Pomemben del njenega življenja je bilo tudi razmerje pred in za kamerami z igralcem Spencerjem Tracyem. Woman of the Year iz leta 1942 je bil prvi od devetih filmov, ki sta jih posnela skupaj. Poleg tega pa je bil film tudi velik hit. Par se je globoko zaljubil prav med snemanjem omenjenega filma. Njuno razmerje je trajalo kar 27 let in je imelo vzpone ter padce. Tracy je bil namreč že poročen in se ni hotel ločiti od svoje odtujene žene. Kljub temu pa je Katharine leta 1962 dala svojo kariero na stran za pet let, zato da se je Tracyu pomagala bojevati z boleznijo, ki mu je leta 1967 vzela življenje.

Zadnji film, ki sta ga posnela skupaj pa je bil Guess Who’s Coming to Dinner. Vloga v omenjenem filmu je Katharine prinesla še enega oskarja.

Katharine Hepburn v zadnji filmski vlogi (Love Affair) leta 1994.

Leta 1990 je zbolela za progresivno nevrološko boleznijo, vendar je kljub temu ohranila aktivno življenje v svojem domačem kraju v Connecticutu. Poleg tega pa se je celo posvetila nekaterim filmskim vlogam.  Njena zadnja hollywoodska vloga sega v leto 1994.

Leta 1999 jo je Ameriški filmski inštitut uvrstil med top ameriške legende velikega platna vseh časov.

Katharine Hepburn je umrla 29. junija 2003, v starosti 96, v isti hiši, v kateri je odraščala. Nekoč je dejala: “Življenje je težko. Konec koncev te tudi ubije.”

 

Katharine Hepburn in Spencer Tracy v filmu Woman of the Year iz leta 1942. 

 

VIR:

http://www.biography.com/people/katharine-hepburn-9335828

Up Next

Related Posts