Komunizem po letu 1989

KDAJ? sreda 29. marec 2017, ob 19.30 uri

KJE? Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva ulica 7, Ljubljana

 

Ob gostovanju Gáspárja M. Tamása v Ljubljani 29.-30. marca 2017 vas vabimo na pogovor z avtorjem ob predstavitvi njegove knjige  Komunizem po letu 1989 v sredo, 29. marca, ob 19.30 v Trubarjevi hiši literature, Stritarjeva ulica 7 v Ljubljani.

Sanje, v katerih svoboda pomeni konec politike, so sanje morilca,” je Tamásevo nadaljevanje opozorila Rose Luxemburg o svobodi drugače mislečih.

Kaj se je dejansko zgodilo leta 1989, danes čedalje bolj spoznavamo na lastni koži. Kako je to obdobje v širšem svetovnozgodovinskem, sistemsko-političnem kontekstu doživljal in o njem razmišljal avtor, mednarodno priznani družbenokritični filozof, publicist in aktivist z dolgo zgodovino, nam bo povedal v pogovoru ob predstavitvi slovenskega prevoda njegove knjige Komunizem po letu 1989: Razprave o razredni teoriji, realsocializmu in Vzhodni Evropi, ki je nedavno izšla pri Založbi Sophia.

Pogovor bo povezoval sociolog, prevajalec in pisec spremne besede Sašo Furlan, ki takole povzema Tamásevo delo: Tamáseva sijajna analiza postfašizma, ki jo moramo brati skupaj z njegovimi analizami propada realno obstoječih socializmov in zatona delavskih gibanj, je v času vsesplošne sovražne gonje proti beguncem in vzpona odkrito rasističnih populističnih desničarskih strank nepogrešljiva. Ne zato, ker bi kakor zgroženi liberalci s prstom pokazala na to, kar je pravzaprav očitno, temveč zato, ker pokaže, da ključni problem ravno ni v poblaznelih desničarskih politikih in predsodkih neukih množic, pač pa zlasti v strukturnih značilnostih delovanja sodobnega kapitalističnega gospodarstva in neoliberalne države – neodvisno od tega, ali se v vladi znajdejo mračnjaški radikalni desničarji ali razsvetljeni liberalni levičarji.

Up Next

Related Posts