Konferenca: Od Soče do Višegrada. Prva svetovna vojna iz srednjeevropske perspektive

KDAJ? torek 25. april 2017, ob 12.00 uri

KJE? Goriški muzej, Grajska cesta 1, Nova Gorica

 

Vljudno vabimo na mednarodono znanstveno konferenco „Od Soče do Višegrada. Prva svetovna vojna iz sredjeevropske perspektive – From Soca to Visegrad. The Great War from a Central European perspective”, ki bo potekala 25. aprila v Goriški muzej na Gradu Kromberk.

Konferenca predstavlja priložnost, da na burno preteklost Evrope pogledamo z vidika srednjeevropskih narodov. Udeleženci konference bodo imeli priložnost, da se seznanijo z delčkom zgodovine, v kateri se niso vedno bojevali za svojo stvar, temveč pogosto proti prijateljskim narodom ali pa celo proti svojim rojakom. Vojna, ki je terjala na milijone človeških žrtev in v kateri je bil uničen velik del naše regije, pa je vplivala na nastanek novih držav, obnovo starih, predvsem pa privedla do konca nadvlade tujih cesarstev na tem področju. Po stotih letih v Srednji Evropi živimo v obdobju miru, naši narodi so svobodni, kar je temelj za njihov nadaljnji nepretrgan razvoj. To ne bi bilo mogoče brez srednjeevropskega sodelovanja, ki je eden izmed pogojev za zagotavljanje današnjih razmer. Namen konference je vzbuditi zanimanje za teme, povezane z zgodovino sodelovanja v regiji z različnih vidikov ter spodbuditi proučevanje tovrstnih vsebin.

Mednarodno konferenco organizirajo veleposlaništva Češke republike, Slovaške republike, Embassy of the Republic of Poland in Ljubljana in Magyarország Nagykövetsége – Veleposlaništvo Madžarske, Ljubljana v sodelovanju z Mestna občina Nova Gorica, Univerza v Novi Gorici, Slovenska akademija znanosti in umetnosti in Častnega konzulata Republike Poljske v Novi Gorici.

Konferenca bo v angleškem jeziku.

Up Next

Related Posts