Kraljeva zaroka v Muhrovi vili

Gorenjski muzej in Muzejsko društvo Žiga Zois Bohinj vabita na ogled razstave Kraljeva zaroka v Muhrovi vili.

Razstava bo na voljo za ogled do 31. marca 2020 v Knjižnici Bohinjska Bistrica.

Leta 1902 so nedaleč od cerkve svetega Janeza ob Bohinjskem jezeru postavili leseno vilo za dunajskega trgovca Adolfa Muhra. Od leta 1922 je družina Karađorđević uporabljala Muhrovo vilo predvsem za poletne počitnice. Knez Pavle Karađorđević je z ženo Olgo večkrat zahajal v Bohinj in na Bled pred nakupom lastne poletne rezidence, gradu Brdo. V idilično pokrajino pa je na oddih prihajalo plemstvo od vsepovsod.

Med visokimi obiski je bil tudi angleški princ George Kentski, ki se je v Bohinju zaročil z grško princeso Marino. Družina Karađorđević je bila s to zaroko še posebej povezana, saj je bila grška princesa Marina sestra kneginje Olge Karađorđević. Konec avgusta 1934 so v Bohinj prihiteli novinarji iz cele Evrope, da bi poročali o zaroki angleškega princa. To je bil najbolj odmeven dogodek za časa bivanja kneza Pavla Karađorđevića v vili ob Bohinjskem jezeru.

Anton Šenica je kot član kraljeve garde skrbel tudi za varnost družine Karađorđević. Žena Fani je bila gospodinja, ki je vodila kuhinjo v dvorcu. Kot zvesta uslužbenca sta se pogosto družila s člani kraljeve družine, prisotna sta bila tudi ob zaroki v Bohinju. V zahvalo za svoje delo sta prejela spominski album z zaročnimi fotografijami, Fani pa je skrbno shranila trak s šopka princese Marine. Na razstavi, ki sta jo s pomočjo vnukinje Zvonke Šenica pripravila Anja Poštrak (Gorenjski muzej) in Mišo Serajnik (Muzejsko društvo Žiga Zois Bohinj), bo na ogled izbor fotografij in pa trak s poročnega šopka, ki ga vnukinja Antona in Fani Šenica še vedno skrbno hrani.

Zaročenca držita v roki šopka v barvah zastave Kraljevine Jugoslavije. Jagodičevje je sestavljalo rdeči del zastave, encijani modrega in planike belega. (Vir: Gorenjski muzej)

Up Next

Related Posts