Kruha in iger: Slikarstvo Toneta Kralja 1941-1945

Od 14. junija pa do 10. decembra bo v Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije odprta razstava “Kruha in iger: Slikarstvo Toneta Kralja 1941-1945.”

Ta pomembna razstava razkriva umetnikovo tenkočutno, pronicljivo in drzno osebnost, ki se je s svojimi čopiči, tušem in dletom zapisovala v realnost svojega okolja ter nanjo kritično odgovarjala.

Med vojno je Tone Kralj ustvaril številna prepoznavna dela, ki so postala simbol upora proti fašizmu in raznarodovanju. Njegove slike, kot so “Cirkus Nazi”, “Rapallo” in “Bežeča mati”, so postale spodbuda in vir navdiha za slovenske prebivalce v času, ko je bila slovenska beseda in kultura prepovedana. Kljub omejitvam je umetnik s svojimi deli izražal kritiko in upor proti takratnim dogodkom.

Razstava vključuje tudi številne poslikave v primorskih cerkvah, ki so bile prav tako izraz upora proti fašizmu. Ta dela so simbolizirala moč umetnosti in njen vpliv v družbi. Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije hrani več likovnih del Toneta Kralja, vključno s slikami, risbami in grafikami, večina iz obdobja druge svetovne vojne ali povezanih z njim.

Osrednji eksponat razstave je Kraljeva slika “Streljanje talcev, 13. 10. 1942”, ki je dejansko dvostranska slika, na hrbtni strani platna pa je vključen še en motiv s slikarjevo delno prekrito upodobitvijo, imenovano “Panem et circenses” (slovensko: Kruha in iger). To kompleksno delo obravnava politično situacijo in pozicijo posameznikov v tistem času.

Razstavo sta pripravila kustosa Tina Fortič Jakopič in Marko Ličina v sodelovanju z Restavratorskim centrom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Na razstavi je na voljo tudi katalog, ki vsebuje spremno besedilo dr. Igorja Kranjca in prispevke dr. Egona Pelikana, ki predstavljajo dodaten vpogled v ustvarjalno pot Toneta Kralja. Kot omenjeno bo razstava odprta za ogled do 10. decembra 2023.

Up Next

Related Posts