Kurat Katz med fikcijo in resnico: Vojaška duhovščina slovenskih dežel v prvi svetovni vojni

KDAJ? četrtek 15. marca 2018, ob 18.00 uri

KJE? Muzej novejše zgodovine Slovenije, Celovška cesta 23, Ljubljana

 

Zgodovinsko društvo Ljubljana in Muzej novejše zgodovine Slovenije Vas vabita na predavanje dr. Mihe Šimca:

Kurat Katz med fikcijo in resnico: Vojaška duhovščina slovenskih dežel v prvi svetovni vojni

Predavanje bo v četrtek, 15. marca 2018 ob 18. uri v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Cekinovem gradu na Celovški 23 v Ljubljani.

Dr. Miha Šimac, rojen 1981 v Kranju, je diplomiral na Filozofski fakulteti v Ljubljani (smer zgodovina – teologija) z enotnim delom Vojaške bolnišnice v Ljubljani 1914 -1918. Je soavtor knjige z naslovom Patriae ac humanitati, kjer je predstavil delovanje vojaške sanitete v času prve svetovne vojne, s posebnim poudarkom na glavnem mestu Kranjske. Leta 2013 je z disertacijo o vojaških kuratih iz slovenskih dežel v času prve svetovne vojne doktoriral na Teološki fakulteti v Ljubljani. Je sodelavec Inštituta za cerkveno zgodovino na Teološki fakulteti v Ljubljani in asistent pri Katedri za zgodovino Cerkve in patrologijo.

V sodobnosti v očeh mnogih še vedno prevladujejo vse tiste značilnosti, ki jih je Jaroslav Hašek v sloviti satiri o dobrem vojaku Švejku ovekovečil v liku pivskega bratca, nesmrtnega kurata Otta Katza. Pred nami je torej ta literarna podoba vojaškega duhovnika, ki – kakor ugotavlja ameriški zgodovinar Patrick J. Houlihan – tudi v današnji družbi vpliva na predstavo o delovanju vojaške duhovščine, zlasti med prvo svetovno vojno. Ti opisi na eni strani, na drugi strani pa skorajda hagiografske pohvale v resnici odpirajo vprašanja o tem, kakšna je bila stvarna podoba vojaškega duhovnika v tem obdobju. Kaj je mogoče o njihovem življenju in delu izvedeti iz arhivskih virov?
Vljudno vabljeni!

Up Next

Related Posts