Lavrentij Pavlovič Berija

23. decembra 1953 je umrl sovjetski politik in vodja NKVD, Lavrentij Pavlovič Berija.

Berija je bil v tridesetih letih prvi sekretar gruzinske komunistične partije. Ko je Stalin leta 1938 odstranil Ježova s položaja vodje NKVD-ja, je novi vodja sovjetske tajne policije postal Berija, ki je to funkcijo opravljal do Stalinove smrti leta 1953, ko so ga odstavili in usmrtili. Velja za eno od ključnih osebnosti množičnega terorja v Sovjetski zvezi. Poleg številnih zločinov in množičnih umorov, kot je bil Katinski pokol, je bil odgovoren tudi za deportacije etničnih skupin v štiridesetih letih v Sovjetski zvezi. V Rusiji so govorili, da je nekdo “šel na kavo z Berijo”, če je izginil v čistkah.

Berija v letu 1920.

Ko ga je Stalin med drugo svetovno vojno predstavil Churchilu ga je ljubkovalno imenoval “Moj Himmler”. Leta 1945 je prejel naziv maršal. Leta 1946 je postal član politbiroja. Po Stalinovi smrti so ga 26. junija 1953 zaprli in obsodili na smrt.

Berija je bil neusmiljen pri svojih opravilih in sposoben vršiti rezultate. Stalin je to uporabil in mu zato zaupal nadzor nad izdelavo jedrske bombe. Projekt je imel absolutno prednost in je bil končan v prej kot petih letih, tudi s pomočjo vohunjenja, ki ga je Berija organiziral s svojimi vohuni iz NKVD-ja.

Že pred Stalinovo smrtjo se je govorilo, da se jekleni Gruzinec želi znebiti Berije, vendar si je v marcu 1953 lahko oddahnil, saj so v krsto položili Stalina. Po Moskvi so se širile govorice, da je za smrtjo stal prav Berija. Po Stalinovi smrti se je spraznilo veliko delavno mesto in apetiti po njem so bili pri mnogih. V boj sta se vrgla Berija in Hruščev pri čemer je slednji zmagal.

Berijo so obtožili poskusa državnega udara in ga dali aretirati. Zaroto je skrbno pripravil Nikita Hruščev s podporo močnih partijskih figur, vključno z Molotovim in Malenkovim, ki je 26. junija 1953 na zasedanju centralnega komiteja tudi obtožili Berijo veleizdaje.

Nestor Lakoba, Nikita Hruščev, Lavrentij Berija in Agasi Khanjian ob odprtju moskovske podzemne železnice.

Berija je bil ustreljen in sežgan 25. decembra 1953, njegov pepel pa so raztresli v nekem gozdu pri Moskvi.

Dva dokumentarca o Lavrentiju Beriji:

Up Next

Related Posts