Leon Štukelj

8. novembra 1999 je v Mariboru umrl Leon Štukelj, slovenski telovadec, pravnik in prvi slovenski dobitnik zlate olimpijske medalje. 

Rojeni Novomeščan se je s svojim športnim udejstvovanjem zapisal v slovensko in svetovno športno zgodovino. V samem gimnastičnem vrhu je bil od svetovnega prvenstva leta 1922 v Ljubljani do olimpijskih iger v Berlinu, kjer je zaključil svojo bogato športno pot. Na sedmih velikih tekmovanjih mu je namreč uspelo osvojiti 20 odličij. Med njimi je bilo največ zlatih, in sicer 8, osvojil pa je še 6 srebrnih ter 6 bronastih kolajn. Izjemno uspešen je bil predvsem na olimpijskih igrah, saj je v Parizu leta 1924 osvojil dve zlati, v Amsterdamu (1928) zlato in dve bronasti ter v Berlinu (1936). Na igrah leta 1932, ki jih je gostil Los Angeles, ni tekmoval, saj se jih Kraljevina Jugoslavija ni udeležila.

Že med športno kariero se je posvečal študiju prava, ki ga je uspešno zaključil leta 1927. Po končani športni karieri je postal sodnik. Najprej je služboval v rodnem Novem mestu, nato pa tudi v Lenartu in Mariboru, kjer je preživel velik del svojega življenja. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je bil najstarejši še živeči olimpionik. Organizatorji iger v Atlanti so ga tako leta 1996 povabili na otvoritveno slovesnost, na kateri je navdušil javnost.

 

 

Up Next

Related Posts