Los Angeles

4. septembra 1781 je 44 španskih naseljencev ustanovilo Los Angeles ali Mesto angelov, danes drugo največje mesto v Združenih državah Amerike ter eno od svetovnih središč podjetništva, trgovine, zabave, kulture, mode ter znanosti. 

Obalno območje sta sprva naseljevali indijanski plemeni Tongva ter Chumash, prvo je osnovalo naselbino Gabrielino oziroma Iyáangẚ, ki v dobesednem prevodu pomeni kraj, kjer raste strupeni hrast. Področje je v evropske roke padlo leta 1542, ko so španski pomorščaki pričeli raziskovati ozemlja severno od kolonije Nova Španija. Tega leta je namreč Juan Rodriguez Cabrillo razglasil priključitev južnega dela današnje Kalifornije k španskemu imperiju. Moralo pa je preteči več kot sto let, da je tujec prvič stopil na tla, kjer je kasneje zraslo velemesto – področje sta namreč leta 1769 odkrila Gaspar de Portolà ter frančiškanski misionar Juan Crespi. Dve leti kasneje je v bližnjem San Gabrielu nastal Misijon nadangela Gabriela, 4. septembra 1781 pa je skupina 44 španskih naseljencev, imenovanih Los Pobladores, postavila tudi prvo naselbino z imenom El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles de Porciúncula. Vasica je bila tako posvečena Mariji ali tudi angelski kraljici, danes pa ostaja največja rimokatoliška škofija v ZDA. Sprva je bil zanjo značilen počasen razvoj, desetletja so se namreč prebivalci preživljali z živinorejo.

Spremembe so kraj zajele v dvajsetih letih 19. stoletja, ko se je Nova Španija leta 1821 osvobodila španske nadvlade. Vas s 650 prebivalci so priključili Mehiki, tako je ostalo vse do konca ameriško-mehiške vojne leta leta 1847. Druga polovica 19. stoletja je v dolino prinesla skokovit razvoj – odkrite so bile zaloge nafte, z ostalim svetom pa jih je povezala železnica. Posledično se je povečalo tudi število prebivalstva, ki se je leta 1900 gibalo okoli 102.000. Na začetku novega stoletja pa je nastal tudi Hollywood, tako se do leta 1921 80 % filmske industrije skoncentriralo v Los Angelesu. Enajst let kasneje pa je takrat že milijonsko mesto imelo priložnost gostiti poletne olimpijske igre, ki so se vanj vrnile leta 1984, Mesto angelov pa bo leta 2028 postalo tretje mesto, v katerem bodo igre organizirane že tretjič. Danes simbol zabave, med drugo svetovno vojno pa predvsem vojaške industrije je bil skozi čas valilnica idej, ki so pomembno zaznamovale življenje na Zemlji. Tudi interneta – 1969 je namreč ARPANET povezal Univerzo v Kaliforniji z inštitutom SRI. Česa vse pa pri obisku Los Angelesa ne smete zamuditi, si oglejte v spodnjem prispevku.

Up Next

Related Posts