Ludwig van Beethoven

Leta 1770 se je rodil skladatelj Ludwig van Beethoven, eden največjih glasbenikov vseh časov. Rojen je bil v glasbeni družini flamskega porekla. Njegov oče je bil pevec in glasbenik na dvoru kölnskega volilnega kneza.

Ludwig van Beethoven. Foto: WikimediaOd leta 1792 je živel na Dunaju. Na Dunaju je Beethoven študiral pri Haydnu do leta 1794. Z njim se ni preveč razumel. Nerad se je podrejal disciplini in pravilom kontrapunkta. Bil je izvrsten improvizator. Dosegel je klasično popolnost sonate in simfonije ter ideal glasbenega izražanja notranjih občutij. Njegova glasba zajema devet simfonij, omeniti velja tudi 17 godalnih kvartetov in 32 sonat. Njegova umetnost predstavlja in združuje zadnje etape klasičnega sloga in prve korake romantike. Do leta 1800 je pisal predvsem klavirske in komorne skladbe. Po letu 1800 je odkril zvočne možnosti velikega orkestra. Z njim je lahko izrazil čustva, ki so tedaj nastajala v njem kot posledica zgodovinskih dogodkov v Evropi in po svetu: revolucija, vzpon Napoleona, dogodki onstran oceana. Tako so začele nastajati njegove velike simfonije.

Beethoven je prvič težave s sluhom omenil 1801, ko je bil star trideset let. Pritoževal se je, da težko sliši višje tone  August Klöber: Beethoven leta 1818. Foto: Wikimediaglasov in glasbil. Do leta 1812 so morali ljudje pri pogovoru z njim kričati, da jih je slišal, leta 1818 pa je komuniciral s pomočjo pisanja. V zadnjih letih pred smrtjo leta 1827 je popolnoma oglušel.

Beethoven je eden izmed najpomembnejših predstavnikov glasbenega klasicizma. Danes je znan tudi kot avtor evropske himne, ki povzema del četrtega stavka skladateljeve Devete simfonije.

Up Next

Related Posts