Maček Muri praznuje 40 let

Kdo od vas ne pozna pravljice o črnem mačku iz Mačjega mesta, o njegovi prijateljici Muci Maci, o mačjem razbojniku Čombeju in drugih znamenitih mačk iz Mačjega mesta.

Pisatelj Kajetan Kovič je v kratki zgodbi Maček Muri, ki jo je napisal leta 1975 odlično prikazal prisrčno ozračje v čisto pravem Mačjem mestecu. Pravljica, kjer se Muri vsako jutro odpravi v krčmo Pri veseli kravi na lonček mleka in mačji kruh. Tam prebere časopise, nato pa se odpravi na sprehod v Mačje mesto. Maček Muri je simpatičen, črn mačkon s človeškimi lastnostmi, ki budno spremlja vse dogodke v Mačjem mestu. V svojem življenju se spopada z resnimi zadevami, kot je zaljubljenost. Muri je namreč zaljubljen v najlepšo mačko v mestu, Muco Maco, s katero rada preživljata skupne trenutke, klepetata in se smehljata. Okrog Muce Mace se je vrtelo veliko mačkonov iz mesta in tudi od drugod, ampak njo je zanimal le Muri, kateremu so posledično vsi zavidali.

Macek muri knjiga

Naslovnica knjige

No, naš Muri se je nekega dne odločil, da bo kosil v gostilni Pri črnem mačku. Zraven je povabil še muco Maco in le-ta je takoj sprejela njegovo povabilo. Maca je bila zelo lepa, zato se je zanjo zanimalo veliko mačkonov, ampak ona se je odzivala le na Murijeva vabila. Ker je bilo do kosila še dve uri časa, je maček Muri odšel na sprehod v mesto po Glavni ulici. Šel je mimo mačje slaščičarne, čevljarske delavnice, draguljarne, knjigarne, brivnice in mačje šole, kjer so učenci peli mačjo poštevanko. Med potjo je zagledal tudi 2 policaja, ki sta v zapor peljala velikega Čombeja, ki je hotel oropati banko. Ko sta minili ti dve uri je prišla v mesto muca Maca in z Murijem sta se odpravila k Črnemu mačku, ker sta na senčnem vrtu jedla okusno hrano, se pogovarjala in smejala. Po kosilu je odšla Maca na obisk k prijateljici Mici, kjer sta klepetali in pazili na Micina otroka, Muri pa je s prijateljem Mavotom odšel na mačji stadion na nogometno tekmo. Zmagali so domači mucki ter Muri in Mavo sta zmago proslavila tako, da sta v gostilno odšla na velik kozarec mleka. Ko je Muri prišel domov je tako kot vsaki dan po naročilu župana vse pomembne dogodke, ki so se zgodili v Mačjem mestu zapisal v Mačjo knjigo. Tako se je Murijev dan končal.

Knjiga obsega 26 strani in v njej se zgodba prepleta s številnimi pesmimi. Popestrena je z zelo lepimi in izvirnimi mačjimi ilustracijami. Knjigo je ilustrirala Jelka Reichman, Jerko Novak jo je uglasbil, Neca Falk pa zapela.

Kajetan Kovič je o Muriju napisal tudi radijsko igro, kot glasbeno in baletno igro pa so ga leta 1984 posneli za televizijo. Preveden je tudi v hrvaški, srbski in nemški jezik. Spada v zbirko Velike slikanice, katerih urednik je Andrej Ilc. Izšla je v 16 ponatisih (prvič je izšla leta 1975 ; zadnji ponatis leta 2007).

Vir: Wikipedia (dosegljivo: november 2009)

Up Next

Related Posts