Majda Sepe in zlata doba popevke

Majda Sepe, ena najvidnejših pevk slovenske popevke, se je rodila na današnji dan leta 1937 v Ljubljani.

Majda Sepe. Foto: WikimediaMajda  Sepe je bila iz generacije tistih pevk in pevcev zabavne glasbe, ki so s skladbami mojstrskih skladateljev in uglednih pesnikov v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja prerodili našo zabavno glasbo. Tisti čas velja za »zlato dobo slovenske popevke«.

Po končani srednji glasbeni šoli v Ljubljani je sprva nastopala z Ljubljanskim jazz ansamblom in z njim leta 1956 odmevno gostovala v Parizu, nekaj pozneje pa je nastopila tudi na Prvem jugoslovanskem jazzovskem festivalu na Bledu.

Čeprav je bila njena glasbena pot zaznamovana bolj s šansonskimi kot s tipično Majda Sepe. Foto: Rtv Slopopevkarskimi skladbami, je najvišje nagrade dobivala med drugim tudi na festivalih Slovenska popevka; na njih je vsega skupaj zapela kar 18 popevk in mnoge med njimi so postale uspešnice.

Leta 1973 je zmagala na Slovenski popevki s skladbo Med iskrenimi ljudmi, leto kasneje pa s skladbo Uspavanka za vagabunde.

1983 je na I. mednarodnem zabavnoglasbenem festivalu mediteranskih držav v Aleksandriji s pesmijo Toplo, hladno morje osvojila 1. nagrado.

Njen mož je bil skladatelj Mojmir Sepe.

 

 

 

Vir:

Wikimedia, Radio Prvi, Youtube

Up Next

Related Posts