Marie Curie

7. novembra 1867 se je v Varšavi na Poljskem rodila Marie Curie, poljsko-francoska fizičarka in kemičarka, ki se je ukvarjala z raziskovanjem radioaktivnosti. Bila je prva ženska, ki je prejela Nobelovo nagrado, in sicer tako za fiziko kot za kemijo, ter s tem navdih ženskam v znanosti. 

Marya Salomee Skłodowska je bila hči ravnatelja, ki je upravljal več šol – tudi deško poboljševalnico – ter ravnateljice ene boljših varšavskih šol za dekleta. Oba sta tako petim otrokom s svojim zgledom poudarjala pomen izobrazbe za osebnostni razvoj. Na Marijino osebnost, želje in predstave je pomembno vplivalo tudi poljsko odporniško gibanje, ki se je zavzemalo za osvoboditev izpod Rusije. Upori so potekali na več ravneh, oboroženi pa so bili večinoma neuspešni. Marijin oče je zagovarjal predvsem intelektualni odpor, ki je bil npr. viden v šolskem sistemu. Četudi so ruske oblasti skrbno nadzorovale šole, so poljski učitelji kljub vsemu uspeli nadaljevati s poučevanjem poljščine in poljske zgodovine. Na privatni klasični gimnaziji, ki jo je obiskovala Marie, so tako imeli dvojni učni načrt, uradni ruski in neuradni poljski. Ob prisotnosti inšpektorjev so se nato pretvarjali, da študirajo po uradni verziji.

Ko ji je uspelo zaključiti srednjo šolo, si je želela nadaljevati z izobraževanjem, kar pa v tedanjih razmerah za žensko ni bilo najbolj samoumevno ter preprosto. S sestro sta se odločili, da si študij v Parizu pokrijeta z delom. Tako je najprej doštudirala Bronia, in sicer medicino, Maria pa jo je v času študija finančno vzdrževala z delom. Nato sta vlogi zamenjali. Leta 1893 je magistrirala iz fizike kot prva v razredu, v enem letu pa je dokončala tudi študij matematike. Nato se je posvetila raziskovanju, za kar je potrebovala primerne prostore. Le-te ji je ponudil njen bodoči moč Pierre Curie. Skupaj sta poskrbela za odkritja, ki so močno zaznamovala naravoslovno znanost. Marie se je v svoji doktorski disertaciji posvetila novemu fenomenu: sevanju uranovih soli, ki ga je prvi opazil Henri Becquerel. Raziskovanje je pripeljalo do odkritja dveh novih elementov, radija in polonija.

Po začetnem odkritju, sta se Pierre in Marie odločila, da izolirata radij v čisti obliki. Pridobivanje radija iz uranove rude je bilo kaj mukotrpno in dolgotrajno delo. Za 1 dL čistega radija je bilo namreč potrebnih nekaj ton uranove rude in nekaj let trdega dela. Marie, kot bolj vešči kemik, je nosila glavno breme ekstrakcije radija. Večino časa je kemijski postopek izvajala na prostem, vendar je v deževnem in zimskem obdobju delo prestavila v laboratorij. Takrat se ni zavedala, da je pri kemijskem postopku nastajal plinast radij, ki je kontaminiral celoten prostor. Po nekaterih izračunih je bila Marie izpostavljena 1 remu sevanja na teden. Danes velja, da je sprejemljivo tedensko sevanje 0,003 rema. Nežna modro zelena svetloba, ki je obdajala radij, je obnorela svet. Mediji so po podeljeni Nobelovi nagradi radij razglasili za čudežno snov. Celo Marie in Pierre sta stekleničko z radijevo soljo imela na nočni omarici zraven postelje.

Začetni evforiji je sledilo spoznanje o škodljivih učinkih radioaktivnih snovi. Tako sta zakonca dobila opekline na koži, pojavila se je neprestana izčrpanost ter hujšanje. Med raziskovanjem naj bi Marie izgubila 8 kg. Najverjetneje je sevanje povzročilo splav v drugi nosečnosti. Prav tako pa zaradi slabega počutja Marie ni odšla na podelitev Nobelove nagrade v Stockholm. Zdravniške preiskave niso prinesle odgovorov na poslabšanje stanja, saj ustrezne medicinske tehnike še niso bile razvite. Po Pierrovi smrti je Marie prevzela njegovo mesto na Sorbonni ter tako postala prva ženska s tako visokim akademskim nazivom v Franciji. Tu je spoznala tudi Paula Langevina, s katerim se je zapletla v afero – slednji je bil namreč poročen, ženina družina pa ga je izsiljevala ter objavila pisma, v katerih mu je Marie predlagala ločitev. Zaradi škandala so ji sporočili, da v Stockholmu ni dobrodošla na podelitvi druge Nobelove nagrade, kar je ignorirala in se je vseeno udeležila. S svojim nadaljnjim delom pa si je povrnila tudi ugled. Delo z radioaktivnimi elementi je leta 1934 terjalo svoj davek, saj je Marie dokončno podlegla levkemiji.

Vir:

  • http://www.kvarkadabra.net/2005/07/mariecurie/

 

Up Next

Related Posts