Mednarodna konferenca: Transfer in zaplembe predmetov kulturne dediščine

KDAJ? od 19. do 21. marca 2018

KJE? SAZU, Novi trg 2, Ljubljana

 

Raziskovalna skupina evropskega HERA raziskovalnega projekta TransCultAA – Transfer predmetov kulturne dediščine v regiji Alpe-Adria v 20. stoletju (www.transcultaa.eu) vabi na mednarodno konferenco, ki bo potekala od 19. do 21. marca 2018 v Ljubljani v Prešernovi dvorani SAZU (19. marca) in v Atriju ZRC SAZU (20. in 21. marca). Konferenca z naslovom Odtujitve predmetov kulturne dediščine med 1914 in 1989/1991 – regija Alpe-Adria v primerjalni perspektivi v ospredje postavlja raziskovanje provenience, odtujitev in sprememb hranišč predmetov kulturne dediščine v 20. stoletju v regiji Alpe-Adria in v drugih evropskih regijah. Se zlasti bodo v ospredju vprašanja: Kakšen je bil položaj kulturne dediščine v vojnem času? Kdo je bil odgovoren za transfer umetnin, kdaj in zakaj? Kakšne razlage so bile podane, ce sploh? Kje so ti predmeti danes? Kako nam arhivski dokumenti pomagajo razumeti regionalne in nacionalne uporabe preteklosti?

Vabimo vas, da prisluhnete predstavitvam rezultatov raziskav, primerjalnim analizam in razpravam mednarodnih udelezencev. Podrobnejši program dogodka je tudi na povezavi:
https://uifs.zrc-sazu.si/sl/dogodki/odtujitve-predmetov-kulturne-dediscine-med-1914-in-1 9891991-regija-alpe-adria-v-primerjalni#v

Hkrati vas vabimo, da si ogledate spremljajočo razstavo Kam so vse umetnine sle? Transferji in odtujitve predmetov kulturne dediščine v Sloveniji med drugo svetovno vojno, ki smo jo pripravili raziskovalci Umetnostnozgodovinskega instituta ZRC SAZU in katere otvoritev bo v ponedeljek, 19. marca 2018, ob 18.15 v Prešernovi dvorani SAZU, Novi trg 4, Ljubljana.

Vljudno vabljeni!

Up Next

Related Posts