Memorialni zapis iz Ogleja

KDAJ? torek 21. november 2017, ob 18.00 uri

KJE? Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15, Ljubljana

 

Vabljeni na predavanje dr. Petra Štiha, kjer bomo spregovorili o najstarejšem zapisu Ljubljane, ki je ohranjen v “Nomina defunctorum”, seznamu umrlih dobrotnikov oglejskega kapitlja.

Vpis v 26. in 27. vrstici I. stolpca seznama umrlih dobrotnikov oglejski patriarhiji pravi, da je “na sedme kalende (25. novembra) umrl odvetnik Rudolf, ki je podaril kanonikom 20 kmetij ob gradu Ljubljana”. Ta zapis velja za prvo omembo srednjeveške Ljubljane. Nastal je med letoma 1112 in 1125.

O zgodnjih poimenovanjih Ljubljane zgodovinar Peter Štih, pravi:“Ime Ljubljana ima v visokem srednjem veku slovensko oziroma romansko obliko Luwigana, kar se bere kot Lubijana, in nemško obliko Laibach.”

Predavatelj bo na predavanju izpostavil tudi prve posestnike Ljubljane in njene okolice ter poskušal rekonstruirati nastanek velikega spanheimskega Ljubljanskega gospostva.

Dr. Peter Štih je redni profesor za srednjeveško zgodovino in pomožne zgodovinske vede na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani ter redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Predavanje bo potekalo v okviru razstave Srednjeveška Ljubljana, ki je do 2. 5. 2018 na ogled v Mestnem muzeju Ljubljana.

Up Next

Related Posts