Milan Kučan

14. januarja 1941 se je v Križevcih rodil slovenski politik in prvi predsednik Republike Slovenije – Milan Kučan.

Otroštvo je Milan Kučan preživljal v Križevcih, ki se nahajajo v Prekmurju ob slovensko-madžarski meji. Ker je bil rojen v sedemčlanski učiteljski družini, se je s šolo seznanil še preden je vanjo vstopil kot prvošolec. Mati, učiteljica, ga je namreč kot otroka vodila s sabo v službo, saj drugače ni mogla poskrbeti za njegovo varstvo. Po opravljeni gimnaziji v Murski Soboti, se je odločil za študij prava  ki ga je dokončal na Univerzi v Ljubljani leta 1964. V mladosti se je zanimal tudi za šport – predvsem košarko in nogomet, s katerima se je ukvarjal v času bivanja v študentskem domu v Ljubljani. Kljub številnim aktivnostim pa je svojo ženo, Štefko Kučan, spoznal drugje:

»To so bile dobre družbe. Z vseh fakultet. Več kot 50 let je zdaj. To je res zanimivo, da sva se na krvodajalski akciji spoznala. Jaz sem se mu želela približat, zaradi tega, da bi se lahko pogovarjala. Ga poslušat. Bil je bolj zgovoren kot jaz, čeprav so meni rekli, da sem zgovorna.«

Najbolj ga je zaznamovalo ter oblikovalo politično delovanje, s katerim je prav tako pričel med študijem v okviru mladinske organizacije, kjer je leta 1968 postal predsednik. Kasneje je bil vključen še v Zvezo komunistov, Socialistično zvezo delovnega ljudstva ter glavna politična ter civilna združenja. V sedemdesetih letih je dosegel vidni funkciji: sekretar Socialistične zveze ter predsednik Skupščine Republike Slovenije. V osemdesetih letih je postal slovenski predstavnik v predsedstvu ZKJ. Po letu 1986 je ponovno aktivneje deloval na Slovenskem, saj je postal vodja ZKS. Užival je ugled najbolj verodostojnega politika v Sloveniji in tako bil leta 1990 na prvih demokratičnih večstrankarskih volitvah izvoljen za predsednika predsedstva Republike Slovenije. Njegove najbolj znane besede so najverjetneje:

»Danes so dovoljene sanje. Jutri je nov dan,«

ki jih je izrekel ob razglasitvi samostojnosti leta 1991. Leta 1992 je bil izvoljen za predsednika Republike Slovenije, svoje predsednikovanje pa je končal leta 2002, ko se mu je iztekel drugi predsedniški mandat.

Up Next

Related Posts