Mojster srhljivk Alfred Hitchcock

Leta 1899 se je v Londonu rodil angleški filmski režiser Alfred Joseph Hitchcock, čigar ime je sinomin za srhljivost, napetost in skrivnostnost.

Na snemanju filma Psiho. Foto: tvtropes.orgRodil se je v Angliji, kjer je naredil svoje prve filmske prispevke. Leta 1939 je odšel v Hollywood, tam je tudi postal svetovno znan. Mojster suspenza, kakor je bil večkrat imenovan, je leta 1956 tudi zaprosil za ameriško državljanstvo. Zanimivo je, da ga kljub njegovi slavi in popularnosti kritiki niso cenili.

Alfred Hitchcock se je zapisal v zgodovino predvsem kot mojster suspenza in srhljivke.

V filmski svet je uvedel številne tehnike, kako v trilerjih stopnjevati napetost, pri tem pa se je močno zanašal tako na strah kot na domišljijo gledalcev. Avtor več kot 50 filmov, ki je uspešno prevetril tako prelomne trenutke filma, kot so bili prehod z nemih na zvočne filme kot s črno-belih na barvne, je v svojih izdelkih rad upodabljal nedolžne ljudi. Ti so bili ujeti v okoliščine, ki so presegale njihove moči ali razumevanje. Ostaja eden najbolj znanih in spoštovanih režiserjev vseh časov, predvsem zaradi napetosti, ki jo je ustvaril v filmih.

Hitchcock je v mnogih filmih odigral obstransko vlogo ozirama pojavitev v filmu (cameo vloga), sčasoma je to Izsek iz filma Ptiči. Foto: waytooindie.compostalo značilnost njegovih filmov. Druga opazna značilnost so bile blondinke v ženskih vlogah.

V Angliji se je Hitchcock najprej ukvarjal z oglasi, nato je bil nekaj časa pomočnik režije in scenarist, leta 1940 pa se je uveljavil v Hollywoodu kot mojster srhljivk. Njegovi najbolj znani filmi so Ptiči, Dvoriščno okno, Psiho, Rebeka, Sever – severovzhod, Marnie, Mož, ki je preveč vedel, Devetintrideset stopnic, Družinska zarota in drugi.

Poster filma Rebeka. Foto: WikimediaOskarja za najboljši film je prejel le enkrat, in sicer se ga je veselil leta 1940, ko so mu zlati kipec izročili za psihološki triler Rebeka. Nominiran je bil večkrat.

Filmski industriji je prinesel veliko spoznanj, saj je na svoj način znal združiti umetnost in zabavo ter s tem postal vzornik mnogim znanim režiserjem.

Hitchcock je pomagal spremeneniti vlogo režiserja pri filmu, ki je bil prej v senci producenta.

 

Up Next

Related Posts