Muzejski večer Dekle iz ozadja zgodovine

Gorenjski muzej vabi na muzejski večer

Dekle iz ozadja zgodovine

Ljudmila Belcijan in njena pot v Afriko z družino kneza Pavla Karađorđevića,

ki bo v torek, 20. avgusta 2019, ob 19. uri v Vojnomirovi dvorani Ullrichove hiše v Kranju.

Ljudmilina pot iz Predoselj v Afriko z družino kneza Pavla Karađorđevića Zemljevid: Slavica Okorn

Zgodbo, po kateri bi lahko posneli film, bosta predstavila Alenka Pipan iz Gorenjskega muzeja in dr. Marko Frelih iz Slovenskega etnografskega muzeja.

V Stebriščni dvorani Mestne hiše v Kranju je na ogled dokumentarna razstava o Ljudmili Belcijan, dekletu iz ozadja zgodovine. Obiskovalci spoznajo življenjsko zgodbo preprostega dekleta iz Predoselj, ki je na pragu druge svetovne vojne nepričakovano in v naglici za vedno zapustilo domovino z družino kneza Pavla Karađorđevića. Podlaga za nastanek razstave je bila pridobitev zapuščine Ljudmile Belcijan, ki jo je Gorenjskemu muzeju v hrambo, raziskovanje in predstavljanje javnosti zaupala njena nečakinja Zvonka Podboršek. Še posebej dragoceni so Ljudmilini dnevniki, v katerih opisuje svoje delo na gradu Brdo in Belem dvoru ter odhod v internacijo na afriško celino s knežjo družino. Medtem ko se je družina kneza Pavla vrnila v Evropo, si je Ljudmila Belcijan v novem okolju v Južni Afriki ustvarila nov dom.

Na muzejskem večeru bosta avtorja razstave opisala proces nastajanja razstave, proučevanje gradiva, sodelovanje z domačimi in tujimi strokovnjaki ter institucijami, raziskovalno delo na terenu, dopisovanje z Ljudmilini sorodniki v Afriki, na Novi Zelandiji in Irskem, nove izzive pri dopolnjevanju usode dekleta iz ozadja zgodovine, da bi bila njena življenjska pot čim bolj popolna. Vabljeni, da spoznate zanimivo sodelovanje Gorenjskega muzeja in Slovenskega etnografskega muzeja z lokalno skupnostjo ter domačimi in tujimi strokovnjaki. In še namig: razstavo si je ogledala ženska, ki je imela v Ljudmilinem srcu posebno mestu. Na prihajajočem muzejskem večeru boste dobili odgovor tudi na to vprašanje.

Ljudmila s prijateljico ob jezeru Naivasha v Keniji leta 1942 Vir: Gorenjski muzej

Up Next

Related Posts