Muzejski večer o prvem domovanju rodbine Khisl

V okviru spremljevalnega programa razstave Grad Khislstein in zgodbe rodbine Khisl vas Gorenjski muzej vljudno vabi na drugi muzejski večer v nizu.

V četrtek, 21. februarja 2019, ob 18. uri pridite v Vojnomirovo dvorano Ullrichove hiše v Kranju na muzejski večer z naslovom Grad Fužine – Prvo domovanje rodbine Khisl in njen čas skozi arhitekturno okrasje in stavbno zgodovino. Predavala bo ga. Katarina Metelko iz Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, ki ima svoje prostore v Gradu Fužine, v prvem domovanju rodbine Khisl.

Heraldična plošča na gradu Fužine.

Napis na heraldični plošči na gradu Fužine se glasi: »Stavbo je začel graditi, ko se je pisalo leto 1528, Veit Khisl z dobrim svetom in dejanjem Hansa Weilhammerja. Naj Bog hišo dobro varuje, naj ne dovoli, da bi jo kaj hudega doletelo.Če Bog za to ne bo poskrbel, bo zaman vsa naša čuječnost. Tako ostane v božjih rokah in imenuje se Studenec. 1557« Heraldično ploščo rodbine Khisl je Janž Khisl naročil izklesati mojstru G. S. Pod napisom so upodobljeni grbi Janža Khisla in njegovih dveh žena, Anne von Lichtenberg in Marie Maradeiserin. V grbu Janža Khisla prepoznamo podobo kače nad tremi okroglimi kamni, ki si jo je Vid Khisl, začetnik rodbine Khisl, izbral za svoj grb in z njim skrivoma širni Kranjski sporočal svojo pripadnost novi veri, protestantizmu. Podoba kače v družinskem grbu rodbine Khisl nastopa kot kot simbol Bronaste kače, ki v Stari zavezi predstavlja predpodobo Križanega iz Nove zaveze. Trije kamni so simbol Svete Trojice, hkrati pa se nam rodbina skozi podobo kamnov tudi predstavi s svojim imenom oziroma priimkom (nem. der Kiesel – prodnik ali das Kieselgestein – prodnik, kamenjak). Večino slikarskega in kiparskega okrasja na gradu Fužine je naročil Janž Khisl. Veliko se ga je skozi stoletja izgubilo. Kar je ostalo, priča o veliki gospodarski in kuturni moči rodbine Khisl. Predvsem pa njihovi veliki pripadnosti novi veri , saj v na videz modno posvetno poslikavo ali kiparski okras skrijejo tudi simboliko protestantizma.

Up Next

Related Posts