Na planincah luštno biti – življenje na kamniških planinah

KDAJ? sreda 21. december 2016, ob 18.00 uri

KJE? Medobčinski muzej Kamnik, Muzejska pot 3, Kamnik

 

Nova stalna razstava Na planincah luštno biti, ki jo odpiramo ob 55-letnici muzeja, prikazuje pregled življenja na kamniških planinah od prvih arheoloških najdb do danes.
Kaj je bil najprej človek v planinah – lovec, nabiralec, rudar ali pastir? Komu pripadajo številni odlomki lončenih posod, orodij, kresilnikov, nakit?
Skozi arheološke najdbe spoznavamo vsakdanjik pastirja v rimskem času, najstarejši do sedaj znani tloris pastirske bajte s konca 16. stoletja na Veliki planini. Pa tudi, koliko desetletij se je vlekel spor med mestom Kamnik in Andrejem pl. Lambergom s Črnelega glede pašnih pravic. Leta 1538 se v pisnih virih prvič omenja Velika planina kot Velika konjska planina.
Spoznavamo življenje in delo pastirjev v poletnih mesecih, pa tudi njihovo družabno življenje, ustvarjalnost in celo vraževernost. Še danes so pastirske ovalne bajte in trniči – posebno oblikovan sir, velika posebnost ne samo Velike planine, ampak celotnega alpskega sveta. Da ne govorimo o endemičnih živalskih in rastlinskih vrstah, ki živijo in rastejo le na območju Kamniško-Savinjskih Alp.
Velika planina živi tudi pozimi, ko dobi druge obiskovalce – pohodnike, smučarje, krpljarje bajtarje. Pri začetkih turizma so imeli velik pomen žičnica in sedežnica od leta 1964 ter razvit sindikalni turizem, ki je s koncem 90. let ponehal.
Razstava na interaktiven način prikazuje življenje na planinah skozi različne letne čase ter iz preteklosti do sedanjosti. Avtorici razstave sta Janja Železnikar in mag. Zora Torkar. Oblikovala jo je Polona Zupančič, Mi ka do d.o.o.

Up Next

Related Posts