Nace Simončič – človek za vse čase

Na poklicno pot odrskega umetnika je Nace Simončič stopil med drugo svetovno vojno; najprej kot vodja Belokranjske okrožne gledališke skupine na osvobojenem ozemlju, nato pa kot član Slovenskega narodnega gledališča v Črnomlju, po vojni pa v Ljubljani. Rodil se je na današnji dan leta 1918.

Nace Simončič v mladjših letih. Foto: obrazisrcaslovenije.siRodil se je v Litiji,  na podstrehi Vovkove hiše, nasproti Boriškove gostilne v Litiji.

Pred začetkom druge svetovne vojne je bil član litijske godbe. Igral je na boben. Vse godbenike so prijavili v nemško vojsko. Ko je prejel njihov poziv, je sklenil, da jim bo ubežal in je odšel v partizane. Najprej je bil borec v Zasavskem bataljonu, potem pa v Cankarjevi in Prešernovi brigadi. V Črnomlju, leta 1944, se je učil balet in pel pri komornem zboru ter sodeloval v Belokranjski kulturni skupini. Kasneje je sodeloval kot igralec v Slovenskem narodnem gledališču, ki je delovalo v osvobojeni Beli krajini. Igral je v Težkih urah, Raztrgancih (Matej Bor) in Namišljenem bolniku (Mollier). Od leta 1946 – 1948 je obiskoval igralsko akademijo v Ljubljani. Do leta 1950 je delal v Drami.

Simončič je bil lutkar, igralec in režiser. Po vabilu v Mestno lutkovno gledališče je leta 1951 odigral prvega v imenitnem nizu svojih odrskih likov – kužka Postružka v Zvezdici Zaspanki – s katerim je do konca stoletja Nace Simončič v igri "Težka ura". Foto: partizanskogledalisce.sidosegel več kot tisoč ponovitev.

Kot lutkovni umetnik, ki je deloval na odru, radiu in televiziji, je polepšal marsikatero otroštvo.

V tem gledališču je nato vdihnil dušo še več kot sto lutkovnim junakom z odličnim Pavlihom na čelu, Žogici Marogici in Kužkom Postržkom. V letih od 1963 do 1971 je kot vodja lutkovnega studia na slovenski televiziji med drugim zrežiral in odigral 50 oddaj o Kljukcu ter serijo o Radovednem Tačku skupaj z Markom Okornom. Nastopil je tudi v številnih radijskih igrah za odrasle in otroke. Med drugim je prejel nagrado Prešernovega sklada, Župančičevo nagrado ter leta 1993 nagrado Združenja dramskih umetnikov Slovenije za življenjsko delo.

Up Next

Related Posts