Napoleon in Josephine

Bodoča vladarica Francozov je bila rojena na Martiniku leta 1763 kot Marie Josèphe Rose Tascher de la Pagerie, hči nižjega aristokrata. Znana je bila kot Maria ali Rose, le Napoleon jo je klical Josephine.

Pri 16 letih so jo poslali v Francijo, kjer se je poročila z vikontom Beauharnaisom. Imela sta dva otroka, vendar je njun zakon vseeno začel škripati in kasneje sta se tudi ločila. Vikont Beauharnais je bil usmrčen med terorjem leta 1794, Josephine pa je bila aretirana. V zaporu je preživela nekaj mesecev, vendar je bila blizu določenim ljudem, kot so Paul Barras in Jean-Lambert Tallien, ki so zavladali v Franciji po padcu Robespierreja. Šarmantna, spogledljiva in avanturistična Josephine je kmalu postala Barrasova ljubica.

SPOZNALA JE POSTAVNEGA KORZIČANA

Josephine

Josephine

Prav preko Barrasa je Josephine kasneje spoznala mladega korziškega vojaškega častnika Napoleona Bonaparteja. Napoleon je bil namreč 6 let mlajši od nje. Civilno sta se poročila v Parizu kmalu zatem. Sama poroka se je kasneje izkazala za neveljavno v več pogledih, kar je šlo tudi na roko samemu Napoleonu. Uradnik, ki ju je poročil ni imel potrebna pooblastila za poročne obrede, Napoleonova priča je bila premlada, nevesta se je zlagala za 4 leta pri svojem rojstnem dnevu (dejala je, da je bila za časa obreda stara 29 let). Prav tako je Napoleon podal napačen datum rojstva in pa svoj naslov.

Po poroki je Napoleon odšel v Italijo, v kateri je nizal uspeh za uspehom. Medtem pa je Josephine ostala doma, ni odgovarjala na Napoleonova ljubezenska pisma, imela je vsaj eno afero in nabrala si je ogromno dolgov. Napoleon se je začel naglo vzpenjati na družbeni lestvici, predvsem po zaslugi raznih vojaških zmag. K temu je ptipomogla tudi Josephine s svojimi vezami in poznanstvi.

Kasneje je papež Pij VII. zahteval, da se tudi cerkveno poročita. Poroka je bila le dan pred Napoleonovim kronanjem za cesarja Francija leta 1804. Napoleonov sluga je dejal o Josephine: “Imela je eleganco Kreolke, skupaj z neskončno milino in šarmom ter temperament, ki ni nikoli razočaral.”

PROBLEM NASLEDSTVA

Kljub temu, da sta se trudila, Josephine in Napoleon nikoli nista imela otrok. Napoleon torej ni imel naslednika, kar je zanj predstavljalo veliko težavo. Ko je šel leta 1807 v Italijo in Josephine ni vzel s sabo jo je to zelo potrlo. Vedela je, kaj ga muči, predvsem problem naslednika. Ostala je doma, v solzah in tudi s sumom, da jo člani Napoleonove družine počasi zastrupljajo, saj je menila, da je ne marajo in bi se je radi čim prej znebili.

Ko se je Napoleon leta 1809 odpravljal na Bavarsko ga je Josephine prisilila da jo je vzel s sabo. Kar sama je spakirala stvari v kočijo. Vendar jo je Napoleon pustil v Strasbourgu, sam pa nadaljeval pot za posli in obiski – predvsem obisk grofici Walewski. Grofica Walewska je bila Napoleonova najljubša ljubica, katera je kasneje tudi zanosila z njim. Napoleonu je odleglo, ker ni bil kriv za to, da z Josephine nista imela otrok.

KLJUB VSEMU LOČITEV

Novembra 1809 se je Napoleon končno odločil, da se loči od Josehine in ji to tudi povedal. Njun zakon je bil razveljavljen (tako civilni kot cerkveni). Uradno sta se ločila 14. decembra 1809 v palači Tuileries v Parizu. Napoleon je zatrjeval, da je njuna ločitev v dobro Francije (najverjetneje zaradi problema nasledstva) in da ima za svojo ženo Josephine zgolj besede hvale za njeno nežnost in predanost. Oba sta podpisala tudi uradne ločitvene papirje in Napoleon jo je še zadnjič poljubil. Rimokatoliška cerkev je sprejela uradno cerkven ločitev dne 9. januarja 1810 z obrazložitvijo, da je bila že sklenitev civilne poroke slaba in nezakonita.

Josephine se je odpravila v dvorec Malmaison. S seboj je vzela svoje dvorne gospe, uradnike, vzdrževalce gospodinjstva, svojo papigo, svoje pse in seveda enormne količine prtljage. Napoleon je še vedno skrbel zanjo iz finančnega vidika in pa za njen status v družbi.

Marie Louise

Marie Louise

PONOVNA POROKA

Napoleon se je ponovno poročil Aprila 1810 z Mario Louiso, hčerjo avstrijskega cesarja Franca II. Maria Louisa mu je rodila sina naslednje leto.

Josephine je umrla na svojem posestvu v dvorcu Malmaison leta 1814, ko je bila stara 50 let. Ko je nekdo Napoleonu prenesel vest z besedami “Umrla je zaradi strtega srca” je Napoleon odgovoril: “Pa me je le imela rada.”

Povzeto po History today (dne 18.12.2015, ob 15:30 uri)

Up Next

Related Posts