Narodnostni boj na starih razglednicah

KDAJ? torek 13. marec 2018, ob 17.00 uri

KJE? Hotel City, Dalmatinova ulica 15, Ljubljana

 

SLOVENSKO ZGODOVINSKO DRUŠTVO ZA NOVEJŠO IN SODOBNO ZGODOVINO vljudno vabi na predavanje prof. Milana Škrabca: Narodnostni boj na starih razglednicah.

Predavanje bo v torek, 13. marca 2018, ob 17. uri, v dvorani v pritličju hotela City na Dalmatinovi 15 v Ljubljani.

 

O vsebini predavanja:

Razglednica je bila v preteklosti veliko pomembnejše komunikacijsko sredstvo kakor danes. Skorajda ni področja, o katerem ne bi pričale stare razglednice. Prav nazorno lahko z njihovo pomočjo prikažemo narodnostni boj Slovencev od druge polovice 90-ih let 19. stoletja pa do konca prve svetovne vojne. Že iz samih razglednic, ki pričajo o tej tematiki, je jasno razvidno, da so se nacionalni spopadi dogajali na zelo različnih področjih človekovega delovanja.

 

O predavatelju:

Bibliofil in kartofil Milan Škrabec, profesor zgodovine in sociologije, že desetletja poučuje na ljubljanskih srednjih šolah. S kartofilijo se je začel ukvarjati pred več kot četrt stoletja in od leta 1990 o starih razglednicah izdal več tematsko zaokroženih strokovnih monografij. Posebej gre omeniti obe najobsežnejši, Slovenstvo na starih razglednicah (2009) in Slovenski pozdrav s Koroške (2014).

Up Next

Related Posts