Naše tovarne, naš ponos – industrijska dediščina Gorenjske

V Galeriji Mestne hiše v Kranju je do konca avgusta 2016 na ogled občasna razstava Naše tovarne, naš ponos – industrijska dediščina Gorenjske. Ob tej priliki je izšel istoimenski katalog.

Življenje današnje Gorenjske v veliki meri opredeljuje njena industrijska preteklost. Predstavitev le-te so pripravili muzeji s celotne Gorenjske: Gorenjski muzej, Loški muzej Škofja Loka, Medobčinski muzej Kamnik, Tržiški muzej, Muzeji radovljiške občine, Gornjesavski muzej Jesenice in Slamnikarski muzej Domžale. Vsak muzej je za občasno razstavo pripravil predstavitev dveh tovarn s svojega območja. Gorenjski muzej je na primer predstavil tovarni, ki še danes uspešno poslujeta, to sta Iskra in Sava. Mnoge tovarne so se neuspešno prilagodile novim gospodarskim razmeram, to je prehodu gospodarstva iz socializma v kapitalizem. Med ogledom razstave nas lahko prevzame nostalgija, ki hkrati terja od nas kritični razmislek, kako smo ali nismo zapravili industrijsko dediščino. Če ne bi pogledovali le proti jugu in zahodu Evrope, bi se morda lahko pogovarjali o gospodarskem čudežu na sončni strani Alp.

Več o razstavi si lahko preberete v prispevku Igorja Kavčiča, novinarja Gorenjskega glasa, ali na spletni strani Gorenjskega muzeja.

Vabljeni v Gorenjski muzej v Kranju, kjer vas pričakujejo od torka do nedelje med 10. in 18. uro.

Up Next

Related Posts