Neslavne barabe (2009) – “Inglorious basterds”

Dolžina: 153 min, Žanr: drama/vojni/avanturistični, IMDb

Režija: Quentin Tarantino

Scenarij: Quentin Tarantino

Igrajo: Brad Pitt, Diane Kruger, Eli Roth, Christoph Waltz, Michael Fassbender, Jacky Ido, Melanie Laurent

Prvo leto, ko je Nemčija okupirala Francijo, je Shosanna Dreyfus (Melanie Laurent) priča pomoru svoje družine. Krvavo dejanje je ukazal nacistični polkovnik Hans Landa (Christoph Waltz). Shosanna za las uide smrti in pobegne v Pariz, kjer pod novim, popolnoma francoskim imenom živi kot lastnica kino dvorane.

Drugje v Evropi poročnik Aldo Raine (Brad Pitt) zbere skupino ameriških vojakov judovske veroizpovedi, da bi izvajali hitre in srhljive maščevalne akcije. Enota, ki postane kaj hitro razvpita med sovražnimi vojaki in častniki, dobi nalogo, za katero mora sodelovati z nemško igralko in tajno agentko Bridget von Hammersmark (Diane Kruger). Naloga? Odstraniti vodstvo tretjega rajha, ki se bo zbralo na premieri novega skrajno nemško domoljubnega filma. Toda lastnica izbrane kino dvorane, ki je po naključju ravno Shosanna, ima svoje načrte za maščevanje.

 

 

Film in vsebina filma Neslavne barabe je bila inspirirana s strani enote britanske vojske imenovana No. 10 (Inter-Allied) Commando. Ta je bila uradno ustanovljena leta 1940 z odlokom britanskega premierja Winstona Churchilla. Ker je bila enota sestavljena iz prostovoljcev je le-teh kmalu zmanjkalo in enota še ni dobila pravega zagona.

Razživela se je leta 1942, ko so vanjo začeli vstopati mednarodni prostovoljci. Namen je bil, da enota postane specializirana in visoko usposobljena. Najbolj zanimiva je bila 3. četa znotraj vojaške enote, katero so sestavljali židovski prostovoljci, ubežniki iz različnih delov Evrope. Britanci so bili med prvimi, ki so prepoznali prednost novačenja židovskih vojakov v svoje vrste (poznavanje Evropskega kontinenta, poznavanje jezikov, želja po pravici, …).

Četa je bila kasneje poznana tudi pod imenom X-četa. Vanjo so izbirali samo izurjene in zelo vešče vojake. Ker so bili večinoma židovskega porekla so si kasneje tudi spremenili imena, da so zvenela bolj anglo-saksonsko. To pa zaradi primera, če bi jih slučajno zajeli nemški vojaki. Vogel je postal Villiers in Wasserman je postal Watson.

Povzeto po All day (dne 18.12.2015, ob 12:20 uri)

 

 

 

Up Next

Related Posts