Nikola Tesla

Na današnji dan leta 1943 je umrl znanstvenik, elektroinženir, izumitelj, fizik, kemik in matematik Nikola Tesla, eden največjih svetovnih umov in raziskovalcev v elektrotehniki.

Nikola Tesla, star 34. Foto: Napoleon SaronyNikola je bil sin Ličana Milutina Tesle in Georgine Mandić iz znane liške družine. Rodil se je 10. julija 1856 v Liki v takratni Avstro-Ogrski (danes Hrvaška), umrl pa v New Yorku.

Tesla se je v svojem življenju podpisal pod več kot 700 patentov. Mnogi njegovi izumi tvorijo osnovo sodobne uporabe električne energije. Njegov najznamenitejši izum je večfazni indukcijski elektromotor, ki ga je zgradil leta 1882 in deluje na njegovem načelu izmeničnega električnega toka. Teslov elektromotor deluje na njegovem načelu izmeničnega električnega toka.

Čeprav večina njegovih patentov pokriva področje elektrike, pa je deloval tudi na mnogih Teslov transformator v laboratoriju. Foto: Tonnele and Co. - Thomas Commerford Martindrugih. Teslova znamenita izuma sta tudi Teslovo navitje in turbina brez lopatic. Tesla je leta 1891 dobil ameriško državljanstvo. Ameriška revija Life ga je uvrstila med sto najpomembnejših ljudi v zadnjih 1.000 letih.

Njegov sistem izmeničnega toka je omogočil lažji in učinkovitejši prenos električne energije na daljavo. Po njegovih načrtih so izdelali prvo hidroelektrarno na Niagarskih slapovih.

Up Next

Related Posts