Odkritje rentgenskih žarkov

Wilhelm Conrad Röntgen, nemški fizik, se je rodil 27. marca 1845 v Lennepu v renski Prusiji (sedaj predel Remscheida, Nemčija) in umrl je 10. februarja 1923 v Münchenu v Weimarski republiki.

Rojstna hiša Wilhelma Conrada Röntgena. Foto: Markus SchweissRöntgen je ob preučevanju sevanja različnih tipov elektronk po naključju odkril nov tip elektromagnetnega valovanja, ki ga je poimenoval »žarki X«, pogosto pa ga po njem imenujemo rentgenski žarki. Odkril jih je ravno na današnji dan leta 1896. Rentgenski žarki ali žarki X so elektromagnetno valovanje z valovno dolžino v območju med 10 in 0,01 nanometra, ustrezna frekvenca je med 30 in 30.000 PHz (1015 hercov). Žarki so nevarni in lahko s svojim sevanjem povzročajo raka ali druge bolezni.

Rentgenski žarki se uporabljajo predvsem v medicini, za radiodiagnostiko, ter v fiziki, za kristalografijo. Ker so rentgenski žarki ionizirajoče sevanje, je pri delu z njimi potrebna posebna zaščita.

Odkril je tudi zaslon, s katerim je mogoče to valovanje zaznati, in dejstvo, da je z njim možno opazovati trdne Wilhelm Röntgen. Foto: http://1000000figures.blogspot.si/2012/01/wilhelm-conrad-rontgen.htmlstrukture v človeškem telesu. Zaradi tega ga štejejo za začetnika uporabe slik pri medicinski diagnostiki.

Za svoje odkritje je prejel več priznanj, med drugim prvo podeljeno Nobelovo nagrado za fiziko leta 1901, Matteuccijevo medaljo leta 1896 in častni doktorat medicine Univerze v Würzburgu.

Po njem se imenuje umetni element rentgenij odkrit leta 1994.

Up Next

Related Posts