Odprtje razstave in projekcija filma “Vžgano v spominih”

KDAJ? torek 22. avgust 2017, ob 19.00 uri

KJE? Atrij ZRC SAZU, Novi trg 2, Ljubljana

 

V torek, 22. avgusta, vas ob 19. uri vabimo v Atrij ZRC, kjer bo odprtje fotografske razstave Vžgano v spominih/Burnt in memories, čemur bo sledila projekcija istoimenskega dokumentarnega filma avtoric Nadje Velušček in Anje Medved.

Oboje je nastalo v sklopu projekta z naslovom /Vžgano v spominih/ (Burnt in memories), ki se osredotoča na večnarodnostno območje med (današnjimi) Slovenijo, Italijo in Hrvaško. Na tem ozemlju se je v zadnjih sto letih zvrstilo nešteto vlad in mej, med drugo svetovno vojno pa so bili kraji in ljudje v takratnem Jadranskem Primorju (ali  Adriatisches Küstenland, kot se je pokrajina imenovala za časa tretjega rajha) žrtve smrtonosnih totalitarnih ideologij – fašizma in nacizma. Eden od ukrepov, s katerim si je oblast, ena ali druga, poskušala podrediti prebivalstvo, je bilo zastraševanje. Zato so se po sleherni partizanski gverilski akciji znesli nad civilisti; eden od pogostih povračilnih ukrepov so bili požigi vasi. Praviloma so jih spremljali ropanje, poboji in deportacije.

Razstava in dokumentarni film Vžgano v spominih prinašata pričevanja ljudi, ki so tovrstne ukrepe fašistične in nacistične raznarodovalne in uničevalne politike občutili na lastni koži. V časih, ko se spet krepijo pogubne ideologije, ki se navdihujejo pri domnevni večvrednosti ene rase, se je zazirati v preteklost še tem bolj pomembno. Razstava in dokumentarec /Vžgano v spominih/ sta dokumenta časa, ki se ne sme več ponoviti.

Več o projektu Vžgano v spominih, katerega vodja je Znanstvenoraziskovalno središče Koper (dr. Gašper Mithans) si lahko preberete na povezavi http://burntinmemories.eu/sl/.

Up Next

Related Posts