Odprtje razstave Predmeti s podobo Josipa Broza Tita

Gorenjski muzej  vas vljudno vabi na odprtje razstave Predmeti s podobo Josipa Broza Tita,

ki jo je pripravil

dr. Jože Dežman v sodelovanju s predanima zbirateljema, Slavkom Hočevarjem in Janezom Šubljem.

Odprtje razstave bo v četrtek, 7. marca 2019, ob 18. uri v Galeriji Mestne hiše v Kranju.

Razstava predstavlja zbirki predmetov s podobo Josipa Broza–Tita  zbiralcev Slavka Hočevarja in Janeza Šublja. Iz bogate izbire značk, kipov, knjig, slik, razglednic, denarja, znamk, pribora, odlikovanj, priznanj, koledarjev, dokumentov in marsičesa drugega, kar je povezano s Titom, sta za razstavo izbrala najbolj značilne predmete; take, ki so bili najbolj množični (omenimo 150 značk) kot tudi mnoge, ki v kakem oziru izstopajo.

Slavko Hočevar zbira predmete že celo življenje. Po odhodu v pokoj sem je sistematično lotil urejanja zbirke značk, do zdaj se jih je nabralo med 50 in 60 tisoč. Razporedil jih je po tematikah. Prednost imajo značke o Planici, olimpijskih igrah v Sarajevu 1984, pohodih ob žici okupirane Ljubljane, udarniške značke, o Aljaževem stolpu na Triglavu, značke Slovenskega planinskega društva, gasilskih društev na Gorenjskem, Pokala Vitranc in Josipa Broza – Tita.

Janez Šubelj ravno tako zbira predmete že celo življenje. Zbiranje različnih značk se je razvilo v zbiranje značk z različnimi temami. Ena izmed njih je lik Josipa Broza – Tita. Zbirka tovrstnih značk je bila vedno večja, tako da jo je razširil tudi na druga področja. Začel je zbirati stvari, povezane s Titom, in zbirko nadgradil z različnimi knjigami, kipci, razglednicami, denarjem, slikami in drugimi predmeti, ki so se navezovali na Tita. Zbirka predmetov je rastla, in da ne bi ostala samo doma, se je razvila ideja, da s prijateljem pokaževa svoji zbirki tudi drugim, ki jih to zanima.

Gorenjski muzej se veseli vašega obiska.

Up Next

Related Posts