Odstavljen Hosni Mubarak

Leta 2011 je na tisoče Egipčanov na prvem velikem protivladnem protestu zahtevalo konec 30-letne vladavine predsednika Hosnija Mubaraka.

Protestniki na trgu Tahrir v Kairu. Foto: EPAArabska pomlad se torej razširi tudi v Egipt, kjer se na ulice poda milijone ljudi, ki protestirajo proti skoraj 30-letni vladavini predsednika Hosnija Mubaraka. Ta je po 18 dneh protestov odstopil.

Ta poskuša nasilno zatreti vstajo, pri čemer umre več sto ljudi. Krvava vstaja, ki je sledila tunizijskemu zgledu (tam je odnesla avtokratskega voditelja Ben Alija), je na egiptovskem trgu Tahrir trajala 18 dni, vzela več kot 800 življenj in po 30 letih končala vladavino Hosnija Mubaraka.

Oblast prevzame vojska, ki razpusti parlament in suspendira ustavo, Mubaraka pa so v hitrem sojenju obsodili na dosmrtno ječo. Pozneje Hosni Mubarak. Foto: Presidenza della Repubblicaso sojenje sicer razveljavili in začeli znova. Od 28. novembra 2011 do 15. februarja 2012: V Egiptu se zvrstijo volitve, na katerih volivci izbirajo prvi parlament po odstavitvi Mubaraka. V spodnjem domu parlamenta skoraj polovico sedežev osvojijo islamisti (Muslimanski bratje), četrtino sedežev ultrakonservativni salafisti, ostala mesta pa si razdelijo liberalci, neodvisni in sekularni politiki. V zgornjem domu parlamenta skoraj 90 odstotkov sedežev osvojijo islamisti.

Up Next

Related Posts