Ostrostrelec Vasilij Grigorjevič Zajcev

Leta 1991 je umrl ruski ostrostrelec, junak druge svetovne vojne v bitki pri Stalingradu, Vasilij Grigorjevič Zajcev.

Vasilij Grigorjevič Zajcev. Foto: ProfimediaZajcev se je rodil 23. marca 1915 v naselju Jeleninskoje, odraščal je v pastirski družini na Uralu. Po smrti staršev ga je vzgajal dedek, ki ga je naučil streljanja. Skupaj sta namreč hodila v lov na jelene in volkove.

Leta 1936 je vstopil vojno mornarico, kjer je končal šolanje. Ob začetku velike domovinske vojne je bil načelnik finančnega oddelka Tihooceanske flote. V vojni je služil v 1047. strelskem regimentu 284. strelske divizije 62. armade. Sam je tudi usposabljal druge vojake za ostrostrelce. Usposobil je 30 novih ostrostrelcev, ki so ubili čez 3000 sovražnikov. Med vojno je napisal tudi dva učbenika za ostrostrelce in tudi določil njihovo taktiko in osnovno enoto (šesterka, trije pari (strelec in opazovalec)).

20. septembra 1942 je bila njegova divizija premeščena v Stalingrad, kjer je Zajcev postal legendaren. Znan je postal, potem ko je med 10. novembrom in 17. decembrom 1942 v bitki pri Stalingradu pobil 149 vojakov in oficirjev Wehrmachta, med njimi tudi 11 ostrostrelcev. Januarja 1943 je vojsko prvič zapustil, saj so njegove oči utrpele hude poškodbe. Vid se mu je vrnil po zaslugi profesorja Filatovega, ki je skrbel zanj v moskovski bolnišnici. Istega leta se je včlanil v Komunistično partijo Sovjetske zveze. Potem se je vrnil na fronto, ko je bilo vojne konec pa je prevzel vodenje strojne tovarne v Kijevu.

Zajcev je umrl v Kijevu, star je bil 76 let. 31. januarja 2006 so njegovo truplo izkopali in ga z vsemi vojaškimi častmi pokopali na pokopališču Mamajev Kurgan. O njem oziroma o mesecu, zaradi katerega je zaslovel, so posneli tudi dva filma z naslovom Angel of Death ter Enemy at the Gates, David L. Robbins pa je napisal tudi knjigo War of the Rats o Zajcovem spopadu s Thorvaldom pri Stalingradu.

Stalingrad med drugo svetovno vojno. Foto: worldwr2database.comVir: RTV Slovenija

Up Next

Related Posts