Oton Župančič

Oton Župančič velja poleg Ivana Cankarja, Dragotina Ketteja in Josipa Murna Aleksandra za najpomembnejšega in največjega predstavnika slovenske moderne.

Portret Otona Župančiča. Foto: dLibRodil se je na današnji dan leta 1878 v Vinici pri Črnomlju v premožni trgovski družini. Oče Franc je bil doma iz Selišč pri Dolenjskih Toplicah, mati Ana pa je bila hrvaškega rodu. Otroštvo je preživel v Vinici in v idilični vasi Dragatuš.

Na Dunaju je študiral zgodovino in zemljepis, a študija ni končal. V letu 1902/03 je odslužil vojaški rok. V Ljubljani je bil leta 1903 en semester suplent na ljubljanski prvi državni gimnaziji, nato pa 1905 za 5 let odšel v tujino. Živel je v Parizu, Dunaju. 1907 je postal vzgojitelj grofiča Manfreda Atemsa in živel v tej aristokratski rodbini v Wutembergu, Vorarelbergu in na Bavarskem do 1910. Poročil se je z Ano Kesslerjevo in v zakonu so se muOton Župančič v krogu družine. Foto: castni.nakamniskem.si rodili trije otroci.

Po Aškerčevi smrti je postal ljubljanski mestni arhivar, nato pa upravnik Slovenskega narodnega gledališča od leta 1929. Oton Župančič je bil imenovan tudi med prve člane Slovenske akademije znanosti in umetnosti, ki je bila ustanovljena leta 1938. Pri njej je 1945 ustanovil in vodil Zavod za kulturo slovenskega jezika ter umetnostni razred. Med drugo svetovno vojno je bil povezan z NOB-jem. Po koncu druge svetovne vojne je sodeloval v javnem in političnem življenju, bil je poslanec ljudske skupščine LRS in član njenega Prezidija ter predsednik Slovenske matice (1947), katere delo je vodil dejansko že pred 2. svetovno vojno. Ob njegovi sedemdesetletnici mu je tedanja oblast podelila častni naziv »ljudski umetnik«, ljubljanska univerza pa ga je imenovala za častnega doktorja. Umrl je v Ljubljani leta 1949 in je pokopan na Žalah, v t. i. grobnici moderne.

O. Župančič: Muehrčki in petdeset ugank.Pesniti je začel že v gimnaziji. Tam se je tudi pridružil članom slovenske moderne. Leta 1899 je izšla njegova prva pesniška zbirka “Čaša opojnosti”, zadnja, predvsem s pesmimi iz narodnoosvobodilnega boja, z naslovom “Zimzelen pod snegom” pa leta 1945. Po osvoboditvi je imel Oton Župančič več častnih političnih in kulturnih funkcij. Ob pesniškem delu je bil še dramatik in esejist, pomemben pa je tudi njegov prevajalski opus.

Delo:

Poezije za odrasle

  • Čaša opojnosti (1899)
  • Čez plan (1904)
  • Samogovori (1908)
  • V zarje Vidove (1920)
  • Zimzelen pod snegom (1945)

Otroške pesniške zbirke

  • Pisanice (1900)
  • Lahkih nog naokrog (1912)
  • Sto ugank (1915)
  • Ciciban (1915)

Dramska dela

  • Veronika Deseniška (1924)

 

Up Next

Related Posts