Pablo Picasso

25. oktobra 1881 se je v Malagi rodil španski slikar, Pablo Picaso.

Mladi PicassoOče je bil slikar in učitelj risanja na Escuela de San Telmo, umetniški šoli, ki je gojila tradicijo akademskega slikarstva 19. stoletja, bil pa je tudi kustos majhnega muzeja.

Leta 1890 je končal svojo prvo oljni sliko Picador. Z desetimi leti se je že vpisal na šolo za slikarsko umetnost.

Januarja leta 1895, se je družina preselila v Barcelono, kjer je Picasso pri 14 letih opravil sprejemne izpite na Akademiji za likovno umetnost La Llotja. Pri petnajstih letih je imel nadarjeni Picasso že svoj prvi atelje.

Februarja leta 1900 je imel v kavarni Els Quatre GATS prvo razstavo. Istega leta je odpotoval v Pariz, kjer se je navdušil nad impresionizmom.

Avignonske gospodičneNjegova prav ljubezen je bila Fernanda Olivier, ki je postala njegova muza od leta 1905-1912. Finančno je bil uspešen. Leta 1906 se je seznanil s Henrijem Matissom, s katerim je postal prijatelj. Leta 1907 je naslikal Avignonske gospodične kot posledico navdahnjenja z iberskim in afriškim kiparstvom. Postal je soutemeljitelj kubizma, v katerem je stvarni svet razstavljen na osnovne geometrijske oblike (krogla, stožec, valj). Nikoli se ni odločil ustvarjati povsem abstraktne umetnosti.

Začetek prve svetovne vojne ga je doletel v Avignonu, kjer je nekaj časa živel z Evo Gouel. Julija 1916 je bilo razstavljeno Picassovo delo Avignonske gospodične. Spomladi leta 1917 je Picasso živel v Rimu, kjer je oblikoval kostume in sceno za balet Parada po libretu Jeana Cocteauja in glasbi Erika Satieja.

Med delom na Paradi je Picasso srečal plesalko Olga Khokhlovo Stepanovo, prima balerino ruskega baleta. Z njo se je leta 1918 poročil. Rodil se jima je sin Paulo.

GuernicaPo letu 1925 je začel slikati popačene ekspresivne slike, ki so bile odraz osebnih težav. Leta 1927 je spoznal Marie-Therese Walter. Odnos je dolgo časa skrival. Iz razmerja se je rodila hči Maya. Želel se je ločiti od svoje žene, a ker bi moral deliti premoženje, je ostal poročen do ženine smrti leta 1955.

Konec tridesetih let je, po spletu okoliščin, naslikal svojo najslavnejšo sliko Guernico. Slika je bila odgovor na grozote španske državljanske vojne, v kateri je Picasso podprl republikance, tudi finančno.

Med drugo svetovno vojno je Picasso ostal v okupiranem Parizu. Nemci so mu prepovedali razstavljati, niso pa ga preveč nadlegovali. Po vojni se je priključil komunistični partiji. V odnosu s Françoise Gilot sta se jima rodila sin Claude (1947) in hčerka Paloma (1949). Jacqueline Roque, prodajalka keramike iz Madoura v Vallauris je bila Picassova naslednja spremljevalka, potem ko je leta 1953 zapustil Françoise Gilot. Z njo se je leta 1961 poročil. Otrok nista imela. Večkrat jo je portretiral.

Ustvarjalen je bil do smrti. Umrl je star 91 let, 8. aprila 1973 za srčno kapjo. Pokopan je v vrtu svojega gradu v Vauvenargues.

Up Next

Related Posts