Papež Frančišek

Leta 1936 se je v Buenos Airesu rodil Jorge Mario Bergoglio, ki je 13. marca 2013 postal papež Frančišek.

Novi papež zvečer 13. marca 2013 pozdravlja zbrano množico zbrano na Trgu svetega Petra z lože Bazilike in podeljuje svoj prvi blagoslov »urbi et orbi«. Foto: WikimediaBergoglio, član Družbe Jezusove, se je rodil 17. decembra 1936 v Argentini kot eden izmed petih otrok italijanskega železničarja in njegove žene. Po študiju filozofije je na jezuitskih univerzah v Santa Feju in Buenos Airesu učil književnost in psihologijo, v duhovnika pa je bil posvečen precej pozno, leta 1969 pri 32 letih. Kljub temu pa je že čez štiri leta vodil tamkajšnjo jezuitsko skupnost.

Doktorsko disertacijo je zagovarjal v Nemčiji, nato pa se je vrnil v Papeški grb, ki ga ima sedaj kot papež Frančišek. Foto: Wikimediadomovino. Leta 1998 je bil imenovan za nadškofa Buenos Airesa.

266. vodja Rimskokatoliške cerkve je prvi papež iz jezuitskega reda in prvi, ki prihaja iz Latinske Amerike. Kardinal je postal februarja leta 2001 pod papežem Janezom Pavlom II. Velja za gorečega nasprotnika istospolnih porok, vendar verjame v kontracepcijo kot način preprečevanja bolezni.

Up Next

Related Posts