Patent za jeans oz. denim

Na današnji dan leta 1873 sta Levi Strauss in Jacob Davis prejela patent za modri džins. Strauss je znan po tem, da je izumil džins oz. imenovan tudi denim, pri nas pogosto imenovan kar “kavbojke”.

Levi Strauss in Jacob Davis. Foto: mirfaces.comOče mu je umrl, ko je imel 16 let. Bil je priseljenec iz nemške Bavarske. Leta 1847 se je njegova mati z njim in dvema sestrama izselila v New York. Leta 1853 se je zaradi zlate mrzlice odpravil v San Francisco.

Ker je predhodno posloval z galanterijo in oblekami, je vzel na pot bale blaga, šotorska krila in pribor za šivanje. Ugotovil je, da kopači zlata pri svojem trdem delu potrebujejo trpežne hlače. Prve hlače je dal izdelati nekemu krojaču iz šotorskih kril. Po pripovedovanju je bil njegov prvi kupec tako navdušen, da se je celo noč sprehajal po mestu in vsakemu mimoidočemu pripovedoval o svojem nakupu.

Prve hlače so bile še rjave barve in so se nosile z naramnicami. Surovino je kmalu zamenjal z denimom, tkanino iz bombaža, pobarvanega v modro z indigom. Šivi na hlačnih žepih niso bili dovolj robustni. Kopači so namreč dajali v žepe veliko stvari, ki so uporabljali v zlatokopih. Decembra 1870 je dobil krojač Jacob W. DavisEtiketa iz hlač, kjer je zapisan tudi datum patenta. Foto: viola.bz zamisel, da je šive na žepih ojačal z zakovicami, kakršne so uporabljali za konjsko opremo. Za to zamisel je Strauss prejel 20. maja 1873 patent.

Po angleško se materialu reče tudi “denim”, kar izhaja iz francoščine in sicer iz kraja, kjer so ga izdelovali – “cotton de Nîmes”, kar so hitro skrajšali v le dve besedi – denim.

Leta 1890 je ustanovil podjetje Levi Strauss & Company. Ob svoji smrti je podjetje zapustil nečaku, ker ni imel otrok. Do danes je to podjetje eden največjih proizvajalcev jeansa in Levi’s je ena najbolj znanih blagovnih znamk.

Model Levi’s 501 je verjetno najbolj znan in največkrat nošen jeans na svetu. V ZDA se Levi’s jeans zaradi visokih stroškov izdelave ne izdeluje več. V Evropi ga izdelujejo še na Poljskem, v podjetju Varteks iz Varaždina pa izdelujejo model 521.

Patent. Foto: levi.comPo drugi svetovni vojni vojni so se kavbojke začele množično pojavljati v filmih, kjer sta jih nosila zvezdnika James Dean in Marlon Brando, za katerima so vzdihovala vsa dekleta tistega časa. Za mlade so kavbojke predstavljale simbol uporništva, zato so bile v šolah, gledališčih in nekaterih restavracijah prepovedane.

Vse do danes so kavbojke ohranile svojo priljubljenost med delavci, zlatokopi, vojaki, hollywoodskimi igralci, hipiji, raperji, modnimi oblikovalci, uporniki z razlogom ali brez, mladimi in starimi.

Hlače, ki so včasih veljale za oblačilo delavskega razreda, so danes vsepovsod, tudi v visoki modi – postale so hlače s pečatom.

 

Vir:
RTV Slo, Wikimedia, mestomladih.si

Up Next

Related Posts