Po sili vojak II

Do konca februarja 2020 si je v Kranju, v gradu Khislstein,

mogoče ogledati medinstitucionalno razstavo

Po sili vojak II – Prisilno mobilizirani Gorenjci in Korošci v nemško vojsko 1943-1945.

Prisilna mobilizacija prebivalcev okupiranih ozemelj v vojsko okupatorja je po mednarodnem pravu prepovedana, a v nemško vojsko je bilo prisilno mobiliziranih več kot 12.000 Gorenjcev in Korošcev, več kot dva tisoč jih je tam izgubilo življenje.

V slovensko javnost so prisilni mobiliziranci vstopali le preko nekaj drobnih omemb v literaturi in strokovnih besedilih. Prvi pomemben vstop v slovenski javni spomin je bila razstava Po sili vojak leta 1990. V treh desetletjih od prve razstave so bile objavljene številne knjige spominov in posnete mnoge izjave prisilnih mobilizirancev, izšlo je nekaj znanstvenih člankov, predvajan je bil dokumentarni film in še bi lahko naštevali. Danes nova generacija razstave Po sili vojak predstavlja usodo prisilno mobiliziranih z nemškega okupacijskega območja Gorenjske ter Mežiške doline z Dravogradom.

Leta 2001 je dr. Jože Dežman (Gorenjski muzej) zbral razpoložljive, predvsem dnevnike in spominske zapise prisilnih mobilizirancev, v antropološko skico generacije. Potem je znanstveno obravnavo gorenjskih prisilnih mobilizirancev prevzela dr. Monika Kokalj Kočevar (Muzej novejše zgodovine Slovenije) in jo delno sklenila z doktorsko nalogo in njeno knjižno objavo leta 2017. Za razstavo je iz svojih zbirk zbrala nosilne predmete, dokumente, fotografije.  Razpoložljive vire za koroške mobilizirance je zbral Marjan Linasi. Uroš Košir kot zbiralec in raziskovalec predstavlja tako značilno opremo enot s slovenskimi mobiliziranci kot dragoceno zbirko predmetov, dokumentov in fotografij, ki ilustrirajo življenjske razmere in usode prisilnih mobilizirancev.

Tudi druga ponovitev razstave Po sili vojak ne more povedati vsega, kar bi bilo o veliki temi druge svetovne vojne in druge Jugoslavije potrebno povedati. Prisilne mobilizacije komunistične oblasti niso obravnavale kot okupatorski zločin, ampak so prislne mobilizirance obsojale kot okupatorske sodelavce. Ne glede na to pa avtorji razstave predstavljajo njihovo zvestobo slovenstvu. Nedavno je na to temo izšel obrazstavni katalog, zato vabljeni k ogledu in branju.

Odprtja razstave se je udeležil g. Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta RS

Viri

Up Next

Related Posts