Pojav 400 let stare cerkve izpod vodne gladine

V osrednji regiji Chiapas v Mehiki so leta 1966 dokončali izgradnjo jeza Malpaso oz. Nezahualcóyotl. Šlo je za prevega izmed sedmih jezov zgrajenih na reki Grijalva, ki naj bi omogočili široko elektrifikacijo bližnjega ozemlja.

Izgradnja jeza je omogočila nastanek drugega največjega vodnega rezervarja v Mehiki, ki obsega kar 995 tisoč hektarjev površin. Pri tem so bili poplavljeni termalni izviri, deževni pragozd, rodovitna zemlja, arheološka najdišča (med njimi tudi eden od dveh poznanih igrišč za igro z žogo), pa tudi mesteca in vasice. Med slednjimi je bila najpomembnejša vas Quechula v kateri so leta 1564 dominikanci zgradili cerkev, poznano pod imenom Tempelj Santiaga ali pa tempelj Quechule, ki je bila po izgradnji jeza poplavljena. Med večjimi sušnimi obdobji se del stavbe ponovno pokaže, tudi letos.

Cerkev je sicer dolga 61 metrov in široka 14 metrov. Ladijski zidovi dosegajo višino 10 metrov, medtem ko zvoniki segajo 16 metrov visoko. Kljub impresivni velikosti cerkev nikoli ni imela veliko obiskovalcev, opustili pa so jo že med letoma 1773 in 1776 zaradi številnih kug. Cerkev namreč ni nikoli dosegla svojega prvotnega namena, po katerem naj bi okoli nje nastal velik demografski center. Še celo duhovniki niso imeli sedeža tu, temveč so cerkev oskrbovali iz bližnjega samostana Tecpatan.

A kljub temu, da cerkev ni dosegla svoje namenjene vloge, je njen pojav  izpod jezerske gladine zanimiv za lokalno prebivalstvo, kot tudi za številne turiste.

 

Vir: Sky News, Wikipedia, Huffington Post

Up Next

Related Posts