(P)ostati ženska

Od 8. marca 2022 je v Muzeju novejše zgodovine Celje na ogled nova občasna razstava (P)ostati ženska.

Na njej dajemo prostor različnim zgodbam žensk. A ne zapuščini pomembnih zgodovinskih osebnosti, ki so zaznamovale družbo, priznanje za svoje dosežke pa so dobile mnogo kasneje, ali pa nanj še vedno čakajo. Niti je ne posvečamo osebnim zgodbam vseh pomembnih preteklih in sedanjih herojinj vsakdanjega dne, ki jih opazujemo, občudujemo in po katerih se zgledujemo, a se nam zdi, da jim nikoli ne bomo segle niti do kolen.

To je namreč razstava o vsaki izmed nas. Osebne zgodbe posameznic postavlja ob kolektivne in na njih raziskuje, kje so meje med osebnim in družbenim ter kje presečišča, kjer naše individualne izkušnje postanejo del skupne. Z njo odpiramo prostor premisleku o intimnem občutenju in zavedanju spola, družbenih odnosih in predstavljanju žensk v muzejih.

Razstava obiskovalke in obiskovalce najprej sooči z vprašanjem, kaj sploh pomeni biti ženska in kdo vse je ženskega spola, ne omejujoč se na pravno-formalne in biološke definicije. Nato predstavlja boj za pravico do splava, ki jo je treba vedno znova ščititi pred političnimi težnjami po omejevanju, zgodovino molka o nasilju nad ženskami, ki ga je šele v preteklih desetletjih prekinilo feministično gibanje. V »Kotičku za punce« zbiramo mnenja, kaj pomeni odraščati v žensko in kako je za izkušnja obremenjena z družbenimi predstavami in stereotipi. Boj žensk za legitimnost odločanja o svojem telesu pripoveduje zgodba o izborjeni pravici do kolesarjenja, muzejsko gradivo, povezano z gospodinjskim delom, ki ga še vedno opravljamo v večji meri ženske, pa na novo interpretiramo skozi družbene pomene, ki jih nosi s tem, ko ostaja to delo spregledano in neovrednoteno. Na razstavi lahko stopite v čevlje, ki so jih nosile ženske, ki so bile v 2. polovici 20. stoletja zaposlene v ženskih poklicih ter preberete njihove zgodbe. Menstruacijo in spolnost, povezane z mnogimi tabuji, na razstavi ne skrivamo za pregradami, ampak z neposrednim nagovarjanjem kočljivih tem ženske opolnomočimo, da o svojih telesih razmišljajo odkrito in neposredno.

V razstavo so vključena tudi likovna dela Vesne Bukovec in Lee Culetto.

Izšel je tudi zbornik prispevkov k občasnih razstavi (P)ostati ženska, v katerem so zbrana besedila avtoric: Maja Antončič, Tea Hvala, Nuša Komplet Peperko, Katja Pur, Urška Repar, dr. Polona Sitar in dr. Svetlana Slapšak.

Ob razstavi pripravljamo številna javna vodstva in dogodke. Del programa pripravlja Center sodobnih umetnosti Celje.

Na ogled do 31. 8. 2022.

Up Next

Related Posts