»Pot svobode« na Šmarnogorski Grmadi

Pot svobode je danes ena izmed najbolj priljubljenih poti na Šmarno Goro – nudi lep razgled, zmeren in relativno dolg vzpon in pristop skoraj z vseh smeri neba, saj poteka okoli cele gore. Nastala je, kakor lahko preberete, v času obnove naše domovine, takoj po II. svetovni vojni.

 

Neznani avtor je takole opisal svečano otvoritev poti:

Na praznik svobode dne 9. maja 1946 je bila zbrana mladina iz Pirnič v gozdu nad vasjo, da proslavi uspeli svojega marljivega dela. Iz svežega spomladanskega zelenja je odmevala partizanska pesem v dolino, radostno razpoloženje je vladalo med vsemi, ki so čakali na pričetek slovesnosti. Kmalu po 9. uri dopoldne je zastopnica ZMS odprta novo pot ter pri tej priliki opisala težkoče domačinov v preteklih štirih letih okupacije, ko so nemška oblastva ter lastnik gozdov baron Lazzarini prepovedali prosto gibanje v tem delu domače zemlje. S tem je delovno slovensko ljudstvo bilo oropano toliko potrebnega oddiha v zelenih gozdovih Šmarne gore. Izhodišče nove nadelane poti je v Zatrepu, to je lepa gozdna terasa približno v sredini južnega pobočja Grmade. S prostovoljnim delom je mladina iz Pirnič nadelala 725 m dolgo pot v pičlih 300 delovnih urah in to vse ob nedeljah popoldne.

Najprikladnejši dostop do Zatrepa je od vaškega studenca v Pirničah mimo kamnoloma in Bočkove kmetije. Skozi slavolok je krenila zbrana množica po novo nadelani poti navzgor skozi hladen gozd. Kmalu prideš na odprt svet z lepim razgledom na Polhograjske Dolomite in dolino Save daleč tja na Gorenjsko, ob Savi navzdol pa gledaš panoramo Ljubljane s Krimom in Dolenjskim hribovjem. Po novi poti prispeš do sedla, imenovanega »Aljažev preval«, v spomin Triglavskemu župniku in pisatelju, ki mu je tekla zibelka ob vznožju Šmarne gore. S ponosom kaže mladina na skalnati stolp »Rožancev turne«, ki naj vsakega izletnika na tej poti spominja na žrtve fašizma, med njimi tudi na tovariša Valentina Rožanca, ljubitelja naših gora, ki je padel kot talec. Najslikovitejše mesto je »Titova polica« tik nad Turncem, kjer se, zamaknjen v lepoto osvobojene domovine, s spoštovanjem spominjaš nadčloveških borb naših partizanov pod vodstvom tovariša maršala Tita. Takoj za »Titovo polico« stopiš na stečišče plezalne in Westrove poti, od koder kreneš čez vrh Grmade na Šmarnogorsko sedlo in od tod dalje na vrh ali pa v dolino. Nova pot je bila odprta na dan -obletnice osvoboditve ter ima zaradi tega ime »Pot svobode«.

Na novo pot prideš tudi iz Tacna, od koder kreneš po pobočju Šmarne gore do izpod »Kuhinje«, kjer zavije markirana pot na levo v Zatrep in od tod dalje na desno navzgor. Zastopnik PDS se je ob otvoritvi poti v toplih besedah zahvalil mladini za trud in ljubezen do Šmarne gore ter jo vzpodbujal k nadaljnjemu nesebičnemu delu za obnovo naše domovine. Planinci bodo nove poti zlasti še veseli spomladi in jeseni, ¡ko bo imela obilo sonca, ker teče na južnem pobočju Grmade. (Planinski vestnik, letnik 1946, številka 1, stran 76).

 

Jure K. Čokl

 

Up Next

Related Posts