“Prav vse so pospravile svojo prtljago in odšle” – 70 let od množičnega odpusta sester usmiljenk iz slovenskih zdravstvenih ustanov

KDAJ? četrtek 15. marca 2018, ob 13.00 uri

KJE? Arhiv Republike Slovenije, Zvezdarska 1, Ljubljana

 

Vabimo vas na redno mesečno predavanje z naslovom: “Prav vse so pospravile svojo prtljago in odšle” – 70 LET OD MNOŽIČNEGA ODPUSTA SESTER USMILJENK IZ SLOVENSKIH ZDRAVSTVENIH USTANOV.

Predavanje bo v četrtek, 15. marca 2018, ob 13. uri v prvem nadstropju Arhiva Republike Slovenije na Zvezdarski 1 v Ljubljani.

Predavala bo Karla Pacek.

O vsebini:
Osrednji namen predavanja je predstavitev prezrtega dela zgodovine zdravstva na Slovenskem, v katerem so pomembno vlogo imele sestre usmiljenke (Družba hčera krščanske ljubezni). Ob prihodu na slovenska tla leta 1843 so se v skladu s svojo karizmo posvetile oskrbi bolnih in onemoglih. Na pragu druge svetovne vojne je Družba na Slovenskem dosegla svoj zenit: štela je 1239 članic, ki so delovale v 20 zdravstvenih zavodih. Fašistična oblast na Primorskem in nacistični okupator na Štajerskem sta zakrivila ukinitev nekaj tamkajšnjih postojank, oboje pa prekaša ravnanje slovenske povojne oblasti, ki se je v sklopu širšega protiverskega preganjanja odločila sestram prepovedati delo v vseh zdravstvenih, vzgojnih, izobraževalnih zavodih in v večini socialnih ustanov. Tovrstna politika je dosegla vrh 8. marca 1948, ko so bile sestre primorane v enem samem dnevu zapustiti zdravstvene zavode po Sloveniji, ob tem pa jih je bilo odpuščenih 249.  Do konca leta 1948 so bili nacionalizirani že vsi zavodi in nepremičnine v lasti Družbe. Del sester je zaživel izven skupnosti in deloval po svojih močeh v domačem okolju, del pa jih je odšel v bolnišnice v Srbiji in Makedoniji, kjer so jih, spričo pomanjkanja strokovnega zdravstvenega osebja, pragmatično zaposlili v tamkajšnjih zdravstvenih zavodih.

Up Next

Related Posts