Predstavitev knjig: Vojna vse spremeni in Domov

KDAJ? četrtek 15. junij 2017,ob 18.30 uri

KJE? Tržaško knjižno središče,Oberdankov trg 7, Trst

 

Slovenski klub in Narodna in študijska knjižnica vabita v četrtek, 15. junija 2017, ob 18.30, v Tržaško knjižno središče (Oberdankov trg 7) na predstavitev dveh knjig:

“Vojna vse spremeni” Stashe Furlan Seaton (Ljubljana, Modrijan, 2016) in

“Domov”Aljoše Furlana (Ljubljana, Modrijan, 2017).

O knjigah, ki opisujeta tragično usodo tržaškega pravnika Borisa Furlana in njegove družine, bosta spregovorila zgodovinarja Gorazd Bajc in Marta Verginella.

Boris Furlan (1894-1957) je bil eden izmed najpomembnejših primorskih pravnikov. Ukvarjal se je tudi s filozofijo prava in prevajanjem, bil je liberalni politik ter tesni sodelavec Josipa Vilfana. Vpleten je bil v protifašistične dejavosti pred zasedbo Jugoslavije, med vojno pa je med drugim postal minister v Tito-Šubašićevi vladi. Po drugi svetovni vojni je deloval kot dekan Pravne fakultete v Ljubljani, dokler ga niso 30. maja 1947 nove jugoslovanske oblasti aretirale in ga poleti istega leta na tako imenovanem Nagodetovem procesu obsodile na smrt, nato so mu dosodile 20 let zapora. Marca 1951 je bil pogojno izpuščen in je do smrti živel odrinjen od javnega življenja, a še zmerom pod nadzorom tajne politične policije.

Up Next

Related Posts