Prejmite lepe pozdrave z Gorenjske

Gorenjski muzej vas vljudno vabi na ogled razstave

PREJMITE LEPE POZDRAVE Z GORENJSKE

Podobe Bohinja, Vogla, Julijskih Alp in Bleda na razglednicah druge polovice 20. stoletja.

Razstava, ki nas bo spomnila na čas pisanja kratkih sporočil in lepljenje poštnih znamk,

je na ogled v Muzeju Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici vsak dan (razen ponedeljka) med 10. in 12. ter med 16. in 18. uro.

Danes se nostalgično spominjamo časov, ko smo na počitnicah skrbno izbirali motive razglednic za prijatelje, (stare) starše in znance. Tudi sporočilo je moralo biti unikatno, hudomušno, nagajivo. Z razvojem mobilne tehnologije so razglednice pogosto nadomestila sprva kratka sporočila nato slikovna sporočila in nazadnje družabna omrežja. Informacijska komunikacijska tehnologija nam ob podpori programske opreme omogoča, da fotografijo dodatno obdelamo in tako postanemo avtor e-razglednice.

Razglednice, ki jih vzamemo iz poštnega nabiralnika, pa ostajajo pomemben dokument časa. S pomočjo fotografij na razglednicah lahko spremljamo razvoj posameznih krajev. Druga polovica 20. stoletja je bila čas številnih gradenj, širitve in spreminjanja urbanistične podobe mest in vasi, motorizacije in novega načina življenja ter vse večjega pomena turizma. Razglednice so se pogosto znašle v poštnih nabiralnikih. Bile so priljubljen način pošiljanja pozdravov in kratkih sporočil ter hkrati pomemben del turistične promocije.

Avtorica razstave mag. Monika Rogelj pravi: “Razglednice, na katerih so ujete podobe gorenjskih krajev iz preteklosti, v muzeju ohranjamo kot del naše dediščine.” Nekdaj je bilo priljubljeno tudi zbiranje razglednic in morebiti kakšno hranite tudi vi in tako lahko muzejskim strokovnim delavcem pomagate soustvarjati in ohranjati neprecenljivo dediščino gorenjskih krajev in znamenitih ljudi.

Vir: Gorenjski muzej.

Up Next

Related Posts