Prof. dr. Marta Verginella dobila ERC Advanced grant 2016 za uveljavljene raziskovalce

Danes, 7. aprila 2017, so bili uradno objavljeni rezultati razpisa ERC za uveljavljene raziskovalce 2016. Med izbranimi projekti je bila pri izboru uspešna tudi prijava prof. dr. Marte Verginelle z Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Petletni projekt z naslovom »Post-war transitions in gendered perspective: the case of the North-Eastern Adriatic region« je podprl Evalvacijski panel za študije človeške preteklosti. Potrebno je poudariti, da gre za prvi slovenski ERC projekt s področja družboslovnih znanosti in humanistike, prav tako pa je prof. dr. Marta Verginella prva slovenska raziskovalka, ki je prejela ta prestižni projekt v kategoriji že uveljavljenih raziskovalk in raziskovalcev. V kategoriji, v kateri je raziskovalka kandidirala, je bilo 2400 prijav, Evropski raziskovalni svet pa se je odločil za financiranje 231. Stopnjo konkurence pa kaže tudi podatek, da so bili leta 2014 kar trije Nobelovi nagrajenci hkrati tudi vodje ERC projektov. V desetih letih obstoja ERC so raziskovalci in raziskovalke, ki jih je finančno podprl Evropski raziskovalni svet, za svoje delo kar prejeli 6 Nobelovih nagrad, 5 Wolfovih nagrad in 4 Fieldsove medalje.

Od začetka delovanja ERC leta 2007 so raziskovalke in raziskovalci v Sloveniji s svojimi prijavami bili uspešni trikrat in sicer na razpisu leta 2011 izr. prof. dr. Nedjeljka Žagar s FMF UL (ERC grant za raziskovalce začetnike oziroma »ERC Starting grant«), ki je nedavno tudi zaključila svoj ERC projekt za raziskovalce na začetku samostojne kariere. Nato je bil uspešen na razpisu leta 2012 prof. dr. Dragan Mihailović z IJS (ERC grant za uveljavljene raziskovalce oziroma »ERC Advanced grant«). Leta 2015 mu je sledil prof. dr. Tomaž Prosen tudi s FMF UL (ERC grant za uveljavljene raziskovalce oziroma »ERC Advanced grant«). Več si lahko preberete tukaj. 

 

 

Up Next

Related Posts