Prva slovenska zmaga v alpskem smučanju

20. januarja 1980 je Bojan Križaj dosegel prvo zmago v svetovnem pokalu in sprožil val smučarske evforije v Sloveniji.

Prvo zmago v svetovnem pokalu je Bojan Križaj dočakal na najbolj zahtevnem slalomišču v Wengnu. V slalomu in veleslalomu se je na tekmah svetovnega pokala vztrajno uvrščal na tretja in druga mesta, a manjkal mu je le korak višje. Ta pomemben korak, ki je bil po svoje prelomnica v njegovi karieri, je naredil na wengenskem slalomu. Še danes slovi wengensko slalomišče za ekstremno. Kako je bilo brutalno šele v začetku osemdesetih let! Zaradi zahtev sodobnega tekmovalnega alpskega smučanja, so prireditelji počasi spreminjali podobo zloglasne strmine.

                  Bojan KrižajDajmo Bojan, še teh nekaj vratc, da bo ja naša zmaga popolna, jeee jeee, Bojan je prvi,” je v zlatih časih jugoslovanskega aplskega smučanja komentiral novinar Franci Pavšer.

V vsej svoji karieri je Bojan Križaj osemkrat stopil na najvišjo stopničko. V svetovnem pokalu je kar 33- krat stal na odru za zmagovalce. Na svetovnem prvenstvu v Schladmingu je osvojil srebrno medaljo v slalomu (1982). Z olimpijskih iger se je vrnil brez medalj. Vrhunec v karieri je dosegel v sezoni 1986/87, ko je osvojil mali kristalni globus za zmago v slalomskem seštevku.

Prisega Bojana Križaja v imenu športnikov

“Obljubljam, da bomo na teh olimpijskih igrah nastopili v pravem športnem duhu, da bomo spoštovali pravila, se po njih ravnali v slavo športa in v čast svoji domovini,” je prisegel Bojan Križaj v imenu športnikov na olimpijskih igrah v Sarajevu.

Bojan Križaj velja za moža, ki je sprožil val smučarske evforije v 80. letih. Tedaj je s svojimi vrhunskimi vožnjami prekinjal šolske in delovne ure, ker je prav takrat smučal “naš Bojan”. Vsega dva dneva pred 50. obletnico začetka svetovnega pokala, ki ga je Mednarodna smučarska zveza letos obeležila v Zagrebu, je dopolnil 60 let (rojen 3. januarja 1957). Uspehi smučarjev niso ostali spregledani niti v glasbi.

Pesem jugoslovanske smučarske reprezentance (Tadej Hrušovar, Dušan Velkavrh, Slavko Avsenik ml.). Izvaja Pepel in kri ob sodelovanju jugoslovanske alpske reprezentace (1983). V videoposnetku smuča Bojan Križaj v Schladmingu leta 1982.

Lačni Franz je v svoji Beli simfoniji nepozabno zajel smučarsko evforijo, ki je zajela ljudi med spremljanji voženj legendarnih smučarjev in smučark, še posebej nepozabih dvobojev med Bojanom Križajem in kraljem zmag v svetovnem pokalu, Ingemarjem Stenmarkom. Lahko si obrišeš nos v mojo belo srajco, draga, ne morem več gledati tvojih solznih oči. In komu še danes tako vztrepeta srce med nastopi slovenskih smučarjev? Tisti časi so bili nepozabni in preprosto neponovljivi.

Tekmovati s Stenmarkom je bila nočna mora. Ne le zame, temveč za celoten rod. Ne govorim o tem, da bi bil nečloveški, da ga ne bi imeli radi. Govorim o njegovih sposobnostih. Ko je želel zmagati, je pač zmagal. Pritisnil je na stopalko za plin in nas deklasiral,” se spominja Križaj legendarnega Šveda.

Lačni Franz je ustvaril pesem Bela simfonija, v kateri je moč začutiti evforijo zlatih časov slovenske smučarije … in prva beseda najmlajših Slovencev naj ne bo mama, ampak RC Elan.
Up Next

Related Posts