Prva zimska olimpijska medalja za Slovenijo

14. februarja 1984 je Jure Franko osvojil srebrno medaljo na olimpijskem veleslalomu v Sarajevu. Slovenija in z njo celotna Jugoslavija je tako slavila prvo zimsko olimpijsko medaljo.

Franko je zaostal le za Švicarjem Maxom Julenom. Na tretji stopnički je smučarjem družbo delal Andreas Wenzel iz Liechtensteina. Slovenski uspeh sta dopolnila Boris Strel na 5. in Bojan Križaj na 9. mestu.

“Volimo Jureka više od bureka”, je bil slogan, ki je po OI v Sarajevu krožil v povezavi z Juretom Frankom.

Vihravi Jure je bil po prvi vožnji četrti, v drugo pa je napadel na vso moč. Izšlo se je in s srebrno medaljo se je vpisal med legende jugoslovanskega športa. Nepozabni bodo ostali posnetki slavja in podelitev medalj, kjer je Jure nasmejan do ušes in z malce majavim korakom stopil na drugo stopničko in prejel srebrno odličje. Ob olimpijskem srebru je prejel še videorekorder.

Na podelitvi medalj je domače občinstvo vpilo: “Jugoslavija, Jugoslavija, mi smo Titovi, Tito je naš …”

Franko je svoje najboljše vožnje kazal v smučarski sezoni 1983/1984. Na zimskih olimpijskih igrah v takrat domačem Sarajevu je z uspehom kariere sprožil val nepopisnega veselja in ganjenosti po celotni nekdanji Jugoslaviji. Kot tekmovalec se je upokojil po koncu sezone 1984/85. Poleg omenjenega olimpijskega srebra se je v svetovnem pokalu trikrat uvrstil na tretje mesto, 23-krat med najboljših 10 in 11-krat med prvo petnajsterico, ki je takrat prejela točke svetovnega pokala.

Po koncu kariere in odhodu v tujino (najprej v ZDA, nato na Japonsko) se je namreč umaknil od medijske pozornosti. Na pobudo svoje soproge Simone Vodopivec se njegovo podjetje Prospot od leta 2007 ukvarja s produkcijo slovenskih odrskih različic znanih mjuziklov (Ljubim te – spremeni se, Moje pesmi moje sanje, Mamma Mia!).

Kaj pravi o svojem uspehu 30 let kasneje? “Srebrno odličje na sarajevskem veleslalomu je bilo odličje nas vseh. Sotekmovalcev, navijačev, vseh, ki so si iskreno želeli uspeh in ga tudi iskreno privoščili in se veselili z menoj. Zavedam se, da sem bil le medij, ki mu je uspelo izpeljati iskreno željo. Srebrno odličje ni bilo „moje“, bilo je „naše“.

Viri: Wikipedija, YouTube, rtvslo.si, siol.net.

Up Next

Related Posts