»Prvi avtomobil se je včeraj pojavil v Ljubljani…«

Z besedami v naslovu so novinarji 16. novembra 1898 opisali prvi prihod avtomobila v Ljubljano. Dan prej, 15. novembra se je namreč v svojem, kočiji podobnem, avtomobilu v mesto pripeljal baron Anton Codelli.

Anton Codelli se je rodil leta 1875 v Neaplju, ko sta bila starša na letovanju. Kasneje je študiral je pravo, vendar ga je opustil in se posvetil elektrotehniki in strojništvu. Na tem področju se je tudi uveljavil kot izumitelj.

»Prvi avtomobil se je včeraj pojavil v Ljubljani in obudil največjo senzacijo. Paglavci so se trumoma podili za njim. Avtomobil je last barona Codellija, kateri se je z njim pripeljal z Dunaja.«
Baron Codelli velja za pionirja avtomobilizma na Slovenskem. V zgodovino se je zapisal kot prvi uporabnik novega prevoznega sredstva in kot izumitelj s tega področja. S tehničnimi rešitvami, popularizacijo in aktivnim udejstvovanjem je dal pomemben pečat k razvoju avtomobilizma doma in po svetu. Codelli se je navduševal nad tehničnimi novostmi, želel se je peljati vse hitreje, kar je pripeljalo do odkritij inovacij na področju avtomobilizma.

Codelli je izumil vrsto izboljšav za udobnejšo vožnjo z avtomobili. Električni vžigalnik za motorna vozila, ki je bil zaščiten s patentom. Mali hladilni in ogrevalni aparat iz leta 1903 je bil namenjen bolj avanturističnim voznikom na daljše proge. Do leta 1909 je sledilo še nekaj izumov na drugih področjih: mehanična kosilnica, brezžični pogon oddaljenih aparatur, visokotlačni kompresor, planetno pogonsko kolo z dvojno in notranjo prestavo, poganjanje aparatur in strojev (celo podmornic) z brezžičnim prenosom, visokofrekvenčni telefon, avtomatično določanje položaja ladij na morju. Ukvarjal se je celo z letalskimi načrti, konstruiranjem letal in zasnoval je rotacijski eksplozivni motor kot predhodnik Wanklovega motorja.

Vir: Wikimedia

Up Next

Related Posts