Prvi znani pisni podatek o varjenju piva v Ljubljani

Pivo, zlatorumeno pijačo z obilico svetle pene so poznali tako rekoč že v prazgodovini. Ko so namreč začeli uporabljati žita – torej peči kruh – so odkrili tudi pijačo, ki je nastala pri alkoholnem vrenju vlažnega žita.

Varjenje piva v Mezopotamiji. Foto: homebrewersassociation.orgSeveda njen okus ni bil tak kot okus današnjega piva. Zgodovinarji pravijo, da so v Mezopotamiji začeli variti pivo že pred približno 8000 leti. Za boljši okus so dodajali razna zelišča, saj hmelja še niso poznali.

V naše kraje so pivovarstsvo  prinesli Tračani, Kelti in Rimljani, v srednjem veku pa  je pivo postalo modna pijača in sčasoma bolj ali manj kar sestavni del prehrane vseh slojev prebivalstva. Ker pa je bilo cenejše kakor vino, je cesar Friderik v poznem srednjem veku v avstrijskih vinorodnih deželah  prepovedal varjenje piva. Dovoljena je bila le proizvodnja za domačo porabo in zaradi te prepovedi je pivovarska obrt na slovenskem ozemlju skorajda zamrla.

Sicer pa je prvi znani pisni podatek o varjenju piva v Ljubljani iz leta 1592; takrat naj bi, prav na Menih pri varjenju piva. današnji dan – torej pred 425-imi leti – nek pivovarnar moral odšteti štiri krone deželnega davka za pivo.

Dobrih dvesto let pozneje pa je bilo tu že sedem pivovarnic. Pivovarna Union je bila ustanovljena leta 1864 kot majhno družinsko podjetje, ustanovila sta jo Ivan in Peter Kosler pod imenom Pivovarna Kosler. Sčasoma sta se proizvedena količina in kvaliteta piva dvigovali, pivovarna je postala največja na Kranjskem, prodajali so ga tako na Kranjskem, kot tudi v Trstu, v Avstriji, na hrvaškem primorju, v Dalmaciji in severni Italiji.

Pivovarna Union nekoč. Foto: vlaki.infoTako kot skorajda vsaka obrt, so imeli tudi pivovarji svoj grb zaščitnika –  kralja piva Gambrinusa. Pravzaprav je bil to brabantski vojvoda Jan in dvorski pivovar pri Karlu Velikem. Da je “izumitelj” piva, je pravzaprav  le  mit,  vendar  tak,  kot  ga  upodabljajo – z rdečim nosom in sedeč na sodu – bi pravzaprav kralj piva zares lahko bil.

Up Next

Related Posts