Razstava “Življenje za c(es)arja

V okviru stoletnice prve svetovne vojne smo na različne načine obeleževali spomin na dosežke in trpljenje rojakov na bojiščih in v zaledju front. Jubilejno spominjanje pa je skoraj prezrlo pojav, ki je brez primere v nacionalni zgodovini – velikansko število več deset tisoč vojnih ujetnikov armade carske Rusije, ki so bili pripeljani na naše nacionalno ozemlje in so kot delovna sila za vojaške potrebe v zaledju soške fronte ali pa kot delavci na poljih, v gozdovih, delavnicah, tovarnah in rudnikih prelivali znoj širom naše domovine.

Kljub obsegu tega zgodovinskega pojava ostaja le-ta v veliki meri neraziskan in dejansko ne znamo oceniti niti števila ujetnikov, ki so prišli na slovensko ozemlje, le nekaj sto jih lahko opredelimo z imeni in samo za nekaj od njih je poznana njihova življenjska zgodba. Pa vendar še dandanes pogosto nevede uporabljamo infrastrukturo, ki so jo mukoma gradili ravno vojni ujetniki, med katerimi so mnogi prav pri nas izgubili življenje.

V spomin na vojne ujetnike carske Rusije v prvi svetovni vojni na slovenskem ozemlju smo ob stoletnici konca prve svetovne vojne v Parku vojaške zgodovine pripravili novo razstavo ŽIVLJENJE ZA C(ES)ARJA.

Odprtje razstave bo v četrtek, 8. 11. 2018, ob 12.00 v Parku vojaške zgodovine. Razstavo bo odprl predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Up Next

Related Posts